Ενέργεια

Reuters: Η Ρωσία αποβλέπει σε αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα - Στόχος 38 bcm ετησίως έως το 2025

Reuters: Η Ρωσία αποβλέπει σε αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα - Στόχος 38 bcm ετησίως έως το 2025
Η Ρωσία αναμένει ότι η τιμή του φυσικού αερίου της για την Κίνα θα μειώνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια

Η Ρωσία υπολογίζει σε έναν προγραμματισμένο νέο αγωγό προς την Κίνα καθώς προσπαθεί να αναπληρώσει τις χαμένες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά οι εμπειρογνώμονες του κλάδου βλέπουν μεγάλους κινδύνους γύρω από το έργο και αμφισβητούν εάν θα δικαιολογήσει το τεράστιο κόστος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία συζητά εδώ και χρόνια για την κατασκευή του Power of Siberia-2 για να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

Το εν λόγω σχέδιο έχει πάρει διαστάσεις κατ’ επείγοντος, αφού η Μόσχα στοχεύει να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην Κίνα που διψά για ενέργεια για να αντισταθμίσει την κατάρρευση των εξαγωγών της στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η συμφωνία σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, παραμένει απλησίαστη.

Οι σχέσεις των δυο χωρών

Η Ρωσία εξάγει σήμερα φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia 1, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2019 και διασχίζει την ανατολική Σιβηρία στη βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang της Κίνας. Οι ειδικοί λένε ότι καθώς η Κίνα δεν αναμένεται να χρειαστεί πρόσθετη προμήθεια φυσικού αερίου μετά το 2030, το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει μια σκληρή συμφωνία για την τιμή ενός δεύτερου αγωγού μέσω της Σιβηρίας.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι, κυρίως πολιτικοί. Είναι πολύ επικίνδυνο να βασίζεσαι σε έναν μόνο αγοραστή που μπορεί να αλλάξει την απόφασή του να αγοράσει το προϊόν από εσάς ανά πάσα στιγμή» δήλωσε πηγή της ρωσικής βιομηχανίας που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Η Ρωσία στοχεύει να αυξήσει τις προμήθειες μέσω της Power of Siberia σε 38 bcm ετησίως έως το 2025. Μάλιστα, σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια για το Power of Siberia 2 και το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχαλίνη, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα θα αυξηθούν σε σχεδόν 100 bcm ετησίως έως το 2030.

Η Ρωσία, ωστόσο, αναμένει ότι η τιμή του φυσικού αερίου της για την Κίνα θα μειώνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, και θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις τιμές για πωλήσεις στην Ευρώπη - που πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία αντιστοιχούσαν στο 80% του Ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης