Ενέργεια

Βούλγαρος Πρόεδρος: Παράνομη η φορολογία με 10 ευρώ/mWh στο ρωσικό αέριο

Βούλγαρος Πρόεδρος: Παράνομη η φορολογία με 10 ευρώ/mWh στο ρωσικό αέριο
Ο αρχηγός του κράτους αναφέρει ότι έχουν παραβιαστεί μια σειρά από διατάξεις που κατοχυρώνονται στο βουλγαρικό Σύνταγμα

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Rumen Radev παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τις διατάξεις του νόμου για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά του ρωσικού φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Οκτωβρίου, η Βουλγαρία εισήγαγε έκτακτο ενεργειακό φόρο στη μεταφορά και διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της, ύψους 10 ευρώ/mWh.

Στο αίτημά του προς τους συνταγματικούς δικαστές, ο αρχηγός του κράτους αναφέρει ότι έχουν παραβιαστεί μια σειρά από διατάξεις που κατοχυρώνονται στο βουλγαρικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, το σχετικό νομοθέτημα δεν συνάδει με την αρχή νομιμότητας των φόρων και τελών.

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν παραβιαστεί οι αρχές της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και της ελεύθερης οικονομικής πρωτοβουλίας. Τέλος, ο νόμος εγκρίθηκε αντίθετα με τους κανόνες άσκησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας και την αρχή του κράτους δικαίου.

Επίσης, αναφέρει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε τελωνειακή ένωση μεταξύ τους και έχει επιβληθεί απαγόρευση όχι μόνο στους τελωνειακούς δασμούς μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και στη μονομερή επιβολή «όλων των επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος με δασμό». . Παράλληλα, οι σχέσεις των κρατών μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες υπόκεινται στο Κοινό Δασμολόγιο, το οποίο καθορίζει το Συμβούλιο μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ δεν προβλέπει επίσης ότι τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς από μόνα τους.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει τη θέση ότι η απόφαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου οδηγεί σε απαράδεκτο κίνδυνο αποκεφαλαιοποίησης και χρεοκοπίας μιας εταιρείας που καθορίζει τη δομή του βουλγαρικού ενεργειακού τομέα, δηλαδή  «Bulgartransgaz». Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης