Σχέδιο στήριξης της αιολικής ενέργειας από την ΕΕ (Reuters)

Σχέδιο στήριξης της αιολικής ενέργειας από την ΕΕ (Reuters)

Μεταξύ των άλλων μέτρων, η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την αδειοδότηση έργων προκειμένου να προσθέτει 37 GW ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ανακοίνωσε την Τρίτη 24/10/2023 ένα σχέδιο δράσης για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία σε παγκόσμια ηγετική θέση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την οικονομική στήριξη μέσω οργανισμών εξαγωγικής πίστης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ στοχεύει να παράγει τουλάχιστον το 42,5% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 με πυρήνα τον άνεμο. Ωστόσο, το μπλοκ των 27 μελών υπολείπεται του στόχου του για αύξηση της αιολικής ισχύος σε πάνω από 500 GW έως το 2030 από 204 γιγαβάτ (GW) το 2022.

Μέρος του πακέτου περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο των ξένων επιδοτήσεων, συγκεκριμένα στην Κίνα. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων δεν έχει φτάσει ακόμη στη φάση επίσημης έρευνας όπως στην περίπτωση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων.

«Θα διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της πρόσβασης στις ξένες αγορές. Αυτό περιλαμβάνει τα μέσα εμπορικής άμυνας και τις εμπορικές συμφωνίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αιολικής βιομηχανίας της ΕΕ και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες», δήλωσε σε ΜΜΕ ο Kadri Simson (Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ).


Τα άλλα μέτρα της ΕΕ

Μεταξύ των άλλων μέτρων, η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την αδειοδότηση έργων προκειμένου να προσθέτει 37 GW ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της. Πέρυσι, το μπλοκ πρόσθεσε μόνο 16 GW νέας αιολικής ενέργειας. Η ΕΕ θα επικεντρωθεί επίσης στην ανανέωση των δεξιοτήτων της αγοράς εργασίας και θα προωθήσει τη δημιουργία μιας συνθήκης ναύλωσης αιολικής ενέργειας της ΕΕ.

Ο Giles Dickson (Διευθύνων Σύμβουλος του βιομηχανικού ομίλου WindEurope των Βρυξελλών) είπε ότι το σχέδιο ήταν μια «αλλαγή παιχνιδιού» για τον κλάδο.

«Οι νέες ενέργειες για τη χρηματοδότηση, τις δημοπρασίες και τις αδειοδοτήσεις θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων», είπε ο Ντίκσον.


Νέα νομοθεσία της ΕΕ σαν όπλο έναντι της πτώσης των εταιρειών αιολικής ενέργειας

Η χερσαία και η υπεράκτια αιολική ενέργεια αντιπροσώπευαν το 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πέρυσι. Ωστόσο, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας της ΕΕ που ηγήθηκαν της παγκόσμιας βιομηχανίας για χρόνια βρίσκονται σε πτώση από το 2021 λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού και του πληθωρισμού, γεγονός που οδήγησε σε βουτιά… στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Επιτροπή θέλει να βελτιώσει τον σχεδιασμό των δημοπρασιών και να εισαγάγει νέα νομοθεσία για κριτήρια εκτός τιμής στις προμήθειες, όπως η αξιολόγηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, των πρακτικών εργασίας και του πόσο βιώσιμος είναι ο εφοδιασμός.

Η δανέζικη εταιρεία Orsted (ο παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια), δήλωσε ότι το σχέδιο ήταν επίκαιρο.

«Η αιολική ενέργεια είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της διασφάλισης του πράσινου μετασχηματισμού και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης», δήλωσε ο Ulrik Stridbaek (Επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων της Orsted).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης