Χρηματιστήριο & Αγορές

Πρόταση της UniCredit για εξαγορά του 9% της Alpha Bank στα 1,46 ευρώ - Ισχυροποιείται το επενδυτικό κλίμα

Πρόταση της UniCredit για εξαγορά του 9% της Alpha Bank στα 1,46 ευρώ - Ισχυροποιείται το επενδυτικό κλίμα
Η τιμή της πρότασης αντιστοιχεί σε premium 56% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Alpha Bank, η οποία σήμερα είναι στα 1,27 ευρώ

Η επίσημη δημοσιοποίηση πρόταση της UniCredit για την εξαγορά του 9% της Alpha στα 1,46 ευρώ % επισφραγίζει την σημαντική άνοδο του επενδυτικού κλίματος, αμέσως μετά την αναβάθμιση από τον S&P με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα την περασμένη Παρασκευή (20/10).

Το στοιχείο αυτό θα δημιουργήσει δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο, που τις τελευταίες ημέρες έδειχνε τάσεις σταθεροποίησης παρά την πτώση των διεθνών αγορών, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες επενδυτικές κινήσεις, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές μετοχές θα είναι εμφανές, καθώς οι μεγάλοι Όμιλοι διαθέτουν αναπτυξιακά σενάρια και ελκυστικές αποτιμήσεις.

Την Παρασκευή 26/10 η Mytilineos ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου, η ΔΕΗ βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την Enel στη Ρουμανία και οι πετρελαϊκές Motor Oil και ΕΛΠΕ θα παρουσιάσουν και φέτος υψηλή κερδοφορία με ταυτόχρονη ανάπτυξη σε ΑΠΕ και υδρογόνο.

Αναμένεται να προχωρήσει το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ ανάκαμψη σε επίπεδο χρηματιστηριακό αναμένεται να σημειώσει ο υποτιμημένος Όμιλος Βιοχάλκο με αιχμή τη Cenergy.

Παράλληλα μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley έως -12% , θεωρεί όμως ελκυστικά τα επίπεδα εισόδου μετά την διόρθωση.

Δείτε εδώ περισσότερα: https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/702298/meionei-tis-times-stoxous-ton-ellinikon-trapezon-i-morgan-stanley-oi-3-logoi-tis-diorthosis

Όπως καταγράφει το bankingnews, η τιμή ορίστηκε στα 1,46 ευρώ ανά μετοχή, που ισοδυναμεί με κεφαλαιοποίηση 3,43 δισ. ή αποτίμηση p/bv 0,55x.
Ωστόσο τα 1,46 ευρώ δεν μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστική τιμή αφού η Eurobank πουλήθηκε με P/BV στο 0,95... η προσφορά της Ιταλικής τράπεζας δεν μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική ή ανταγωνιστική...
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να θέσει σε αναστολή την διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha bank 
Το 9% της Alpha Bank αντιστοιχεία σε 211,6 εκατ. μετοχές και με τίμηση 1,46 ευρώ, η UniCredit θα καταβάλει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 309 εκατ. ευρώ.
Η τιμή της πρότασης αντιστοιχεί σε premium 15% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Alpha Bank, η οποία σήμερα είναι στα 1,27 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε υπάρξει μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, μεταξύ άλλων είχε εξεταστεί και το θέμα της επέκτασης της UniCredit στην Ελλάδα, αποκτώντας ποσοστό μειοψηφίας στην Alpha Bank, εν προκειμένω το 9% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και είχε αντιμετωπιστεί θετικά.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ο Βασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, είχε πραγματοποιήσει διάφορες επαφές με τράπεζες και funds, μεταξύ αυτών και τη UniCredit, ώστε να διερευνήσει εάν θέλουν να αποκτήσουν το 9% του ΤΧΣ.
Πηγές στο Ταμείο αναφέρουν ότι έλαβε την πρόταση από την UniCredit και θα συνεδριάσει το συμβούλιο άμεσα για να την αξιολογήσει.


Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης