Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Reuters: Η Κίνα θα απαιτήσει άδειες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα γραφίτη

Reuters: Η Κίνα θα απαιτήσει άδειες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα γραφίτη

Σχόλια αναλυτών για την κίνηση της ασιατικής χώρας

Η Κίνα αποφάσισε να απαιτήσει άδειες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα γραφίτη για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 20/10/2023 το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Πρόκειται για την τελευταία της κίνηση προκειμένου να ελέγξει τις προμήθειες κρίσιμων ορυκτών ως απάντηση στις προκλήσεις σχετικά με την κυριαρχία της στη μεταποίηση.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης ορυκτής πολυμορφικής μορφής του άνθρακα.

Αναλυτικά:

IVAN LAM (SENIOR ANALYST):

«Εκτός από την Κίνα, άλλες χώρες και περιοχές εφαρμόζουν επίσης ελέγχους εξαγωγών γραφίτη. Ο γραφίτης έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε βιομηχανίες όπως ημιαγωγοί, αυτοκίνητα, αεροδιαστημική, κατασκευή μπαταριών και χημικά και η ζήτηση για χρήση του αυξάνεται.

Πιστεύουμε ότι η μέση τιμή του γραφίτη θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον λόγω των ανισορροπιών προσφοράς και ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η οποία ήταν ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές γραφίτη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αυτός ο έλεγχος δεν αποτελεί πλήρη απαγόρευση και δεν υπήρξε καμία σημαντική επίδραση σε κανέναν κλάδο κατά τον προηγούμενο προσωρινό έλεγχο».


ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΡΙΧΤΕΡ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, CLSA
ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ):

«Θα ήταν ένα τολμηρό βήμα να αποκόψουμε τον κόσμο από τον γραφίτη γιατί νομίζω ότι οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι αυτό θα σταματούσε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παντού και πιθανότατα θα προκαλούσε κλιμάκωση παρά αποκλιμάκωση ορισμένων εμπορικών διαφορών που συμβαίνουν με την Κίνα - μεταξύ ΕΕ και Κίνα, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Πιστεύω ότι η λύση είναι η εξής: Α) αναζητήστε εναλλακτικές πηγές και Β) αναζητήστε εναλλακτικά υλικά».

KANG DONG-JIN (ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΤΗΣ HYUNDAI SECURITIES ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ):

«Δεν είναι ότι η Κίνα θα σταματούσε ξαφνικά τις εξαγωγές γραφίτη, αλλά θα ρυθμιζόταν και θα επανεξεταζόταν πιο έντονα. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μακριά θα πήγαινε η Κίνα αυτό το περιορισμό εξαγωγής γραφίτη, το οποίο θα καθόριζε τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Με αυτό το νέο περιορισμό εξαγωγών γραφίτη, οι εταιρείες της Νότιας Κορέας και γενικά η ασιατική χώρα, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τις εισαγωγές γραφίτη, θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως ορυχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Αυστραλία, αλλά πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος για πολλούς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης