«Πρασινίζει» το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ με επένδυση 50 εκατ. ευρώ

«Πρασινίζει» το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ με επένδυση 50 εκατ. ευρώ
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025

Έχοντας δρομολογήσει μέσα στο 2024 την έναρξη της αναμόρφωσης του ιστορικού «διπλού» κτηρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας, ο Όμιλος ΟΤΕ ολοκληρώνει το πρώτο τρίμηνο του 2024 την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι. Η εμβληματική στέγη του Ομίλου μεταμορφώνεται σε ένα πράσινο κτήριο, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, που θα μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 1 εκατ. ευρώ/ετησίως.

Το κόστος της πλήρους ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, με τα περίπου 45 εκατ. να αντιστοιχούν στις κατασκευαστικές εργασίες, δηλαδή περίπου 920 ευρώ/τ.μ. Ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης της επένδυσης (IRR) εκτιμάται γύρω στο 23%, ενώ αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή προς τα επάνω της αξίας του ακινήτου που σήμερα ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ.

Με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020, σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του 80% των εγκαταστάσεων, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτήριο στην Ελλάδα που ανακατασκευάζεται προκειμένου να λάβει πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Η αξιοποίηση του χώρου με άνοιγμα προς το φυσικό φως, διάταξη open space και ποικίλους χώρους συνεργασίας και meeting rooms, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας σε περίπου 4.200 από τις 3.000 που στεγάζονταν πριν. Με σύγχρονα υλικά κατασκευής, σένσορες που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία, την υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και ανοιχτούς χώρους για κίνηση, το νέο «πράσινο» κτήριο θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. Θα μπορούν μάλιστα και οι ίδιοι να ενημερώνονται real time μέσω των ειδικών οθονών τιμών που τοποθετούνται σε όλους τους χώρους.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των ανακαινισμένων χώρων του Διοικητικού Μεγάρου σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, «είναι ένα κτήριο που αναπτύχθηκε το 1980, χτιζόταν για περίπου μια δεκαετία, με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, και ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόρο. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε εδώ ένα κτήριο για τις επόμενες γενιές, βλέποντας 4-5 δεκαετίες μπροστά».

Χάρη στο νέο «πράσινο» Μέγαρο η συνολική κατανάλωση ενέργειας του Ομίλου, που ανέρχεται σε 20GWh, εκ των οποίων 11GWh αφορούσαν τα κτήρια του Αμαρουσίου και της Παιανίας, θα μειωθεί κατά 3GWh. Το υπόλοιπο μέρος της κατανάλωσης προέρχεται από Data Centers και IT.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση.

Η μεταστέγαση των εργαζομένων από το κτήριο της Παιανίας -που αποδεσμεύτηκε- οδηγεί σε μία συνολική εξοικονόμηση 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 αντιστοιχούν στο ενοίκιο, ενώ το 1 εκατ. ευρώ ετησίως αφορά σε ηλεκτρισμό, ύδρευση, δημοτικά τέλη.

Όσον αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, «ο ΟΤΕ βρίσκεται ήδη σε συμφωνία με μεγάλους παρόχους, ώστε να εξασφαλίσει τις πιο συμφέρουσες τιμές καθώς το ενεργειακό κόστος τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί». Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί ο ΟΤΕ στην αγορά ενέργειας. «Βάζουμε προτεραιότητες όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις που θα κάνουμε. Τα τηλεπικοινωνιακά έχουν μεγαλύτερη αξία για μας από τα ενεργειακά», είπε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε, όμως, ότι σχεδιάζεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο πάρκινγκ του Διοικητικού Μεγάρου, ώστε να καλύπτονται ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου.

Τα πρότζεκτ της OTEestate

Το μεγάλο και σύνθετο έργο υλοποιεί η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών. Διαθέτει 2.300 ιδιοκτησίες, συνολικής αξίας της τάξεως του 1,06 δισ. ευρώ, που το 2022 αυξήθηκε κατά 15,7% έναντι του 2021.

Ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ υπενθύμισε πως προ πανδημίας υπήρχαν πλάνα για την εισαγωγή της ΟΤΕestate στο Χρηματιστήριο, που αναβλήθηκαν. Όπως σημείωσε, «Εξετάζουμε πάντα όλα τα σενάρια. Αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πλάνο».

Επόμενο μεγάλο εγχείρημα της εταιρείας είναι η ανακαίνιση ενός από τα μεγαλύτερα κτήρια του Ομίλου, που κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, με προσόψεις στην Πατησίων και την 3ης Σεπτεμβρίου. Το εμβληματικό κτήριο του ΟΤΕ, γνωστό ως ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην πλατεία Βικτωρίας έκτασης άνω των 42.000 τ.μ. θα ανακατασκευαστεί, δίνοντας νέα πνοή στην πολύπαθη περιοχή του κέντρου.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η στατική ενίσχυση, έργο το οποίο έγινε με τις υποδομές δικτύων σε λειτουργία και θα ακολουθήσει η ανακατασκευή των χώρων που θα ξεκινήσει το 2024.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί πάνω από 60 κτήρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τμ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα και χώρους logistics ως call centers και καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του Ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης