Ενέργεια

Reuters: Οι εργαζόμενοι της Chevron LNG σχεδιάζουν νέες απεργίες

Reuters: Οι εργαζόμενοι της Chevron LNG σχεδιάζουν νέες απεργίες

Φοβούνται ότι θα κλείσει το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Gorgon

Οι υπάλληλοι στις εγκαταστάσεις της Chevron στην Αυστραλία εξακολουθούν να σχεδιάζουν την επανέναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, παρόλο που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία.

Η τρέχουσα περίοδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη για τις τιμές του φυσικού αερίου (κυρίως στην Ευρώπη), καθώς η αναζωπύρωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει προκαλέσει το κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ, πυροδοτώντας φόβους για διακοπές του εφοδιασμού.

Ο φόβος ώθησε αμέσως τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα. Επίσης συνέβαλε σε νέες απεργίες στο Gorgon (από τα μεγαλύτερα έργα LNG στον κόσμο και το μεγαλύτερο έργο μεμονωμένων πόρων στην ιστορία της Αυστραλίας) και στο Wheatstone.

Η βιομηχανική δράση ξεκίνησε για πρώτη φορά στα μέσα του περασμένου μήνα στα έργα Gorgon και Wheatstone LNG, αφού το συνδικάτο εργαζομένων και η Chevron απέτυχαν να συμφωνήσουν για νέους όρους σύμβασης σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές.

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας που ειδικεύεται κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, απευθύνθηκε στη ρυθμιστική αρχή της αυστραλιανής αγοράς εργασίας (Fair Work Commission) για να αναγκάσει το συνδικάτο να τερματίσει την απεργία. Πράγματι, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.


Οργή της Chevron μετά το διάλογο με το προσωπικό

Στην τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση, το Reuters ανέφερε ότι οι συνομιλίες προκάλεσαν «οργισμένα σχόλια» από τη Chevron, η οποία θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι ήταν παράλογοι. Το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλέστηκε μια ανώνυμη πηγή που υποστήριξε ότι το συνδικάτο δεν επρόκειτο να κάνει παραχωρήσεις και η Chevron θα έπρεπε να αλλάξει τη θέση της σε πολλά ζητήματα για να αποφύγει νέες απεργίες.

«Η απόφαση της ένωσης να αγνοήσει τη σύσταση, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται είναι πολύ ανησυχητική, παράλογη και υπονομεύει τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε πριν η Chevron ζητήσει τη βοήθεια της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας.

Το έργο Gorgon

Το έργο Gorgon έχει δυναμικότητα 15,6 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, ενώ η εγκατάσταση Wheatstone μπορεί να παράγει 8,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Αμφότερα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας LNG και οποιαδήποτε διακοπή ή ακόμη και η υπόδειξη διακοπής του εφοδιασμού επηρεάζει άμεσα τις παγκόσμιες τιμές LNG.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης