Ποιό είναι το μέταλλο που εξασφαλίζει στην Κίνα τις ανταγωνιστικότερες μπαταρίες

Ποιό είναι το μέταλλο που εξασφαλίζει στην Κίνα τις ανταγωνιστικότερες μπαταρίες

Δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο η ασιατική χώρα σύμφωνα με το Independent

Ένα σπάνιο μετάλλευμα που περιέχει τεράστιες ποσότητες ενός στοιχείου που χρησιμοποιείται ευρέως στους ημιαγωγούς βρέθηκε στην Κίνα, ανακάλυψη που θα μπορούσε να προωθήσει νέες προόδους στην τεχνολογία μπαταριών.

Το νιόβιο μετάλλων σπανίων γαιών που βρίσκεται μέσα σε νέο μετάλλευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μπαταριών που αλλάζουν το παιχνίδι, λένε οι επιστήμονες.

Οι γεωλόγοι βρήκαν νιόβιο (δύστηκτο, μαλακό, ελατό και όλκιμο, αργυρόλευκο μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη το οποίο δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση, αλλά μόνο μέσα σε ορυκτά) μετάλλου σπάνιας γαίας μέσα στο νέο μετάλλευμα που ονομάζεται νιοβοβαοτίτης από την Εσωτερική Μογγολία της βόρειας Κίνας.

Το μέταλλο σπανίων γαιών χρησιμοποιείται ευρέως σε κράματα για κινητήρες αεριωθουμένων και πυραύλων και έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει εξαιρετικές ιδιότητες αγωγιμότητας ρεύματος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ορισμένοι ερευνητές είπαν ότι οι μπαταρίες που κατασκευάζονται από νιόβιο έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου.


Η προέλευση του νιοβίου και η χρησιμότητά του για την Κίνα

Η κύρια πηγή νιοβίου μέχρι τώρα ήταν από το ορυκτό κολομβίτη που εξορύσσεται ευρέως στον Καναδά, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και τη Νιγηρία, με την Κίνα να λαμβάνει σχεδόν το 95% του στοιχείου για τη βιομηχανία χάλυβα μέσω εισαγωγών.

Η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε το εξής: «Εάν οι γεωλόγοι μπορέσουν να αποδείξουν ότι επαρκής όγκος και ποιότητα νιοβίου μπορεί να εξαχθεί από τον νιοβοβαοτίτη, θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει η Κίνα αυτοδύναμη», δημοσίευμα που βασίζεται σε άποψη που διατύπωσαν ειδικοί επί του θέματος.

Το μετάλλευμα νιοβοβαοτίτη έχει λάβει επίσημη έγκριση από την επιτροπή ταξινόμησης της Διεθνούς Ορυκτολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την China National Nuclear Corporation, μια κρατική επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των πολιτικών και στρατιωτικών πυρηνικών προγραμμάτων της Κίνας.


Ενδιαφέρον της Βραζιλίας
για το νιόβιο

Η βραζιλιάνικη εταιρεία μεταλλουργίας και εξόρυξης (CBMM) εργάζεται σε νέα έργα για τη χρήση νιοβίου για την κατασκευή προηγμένων μπαταριών ιόντων λιθίου.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας (Xinhua) ανέφερε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η CBMM συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κατασκευαστές μπαταριών για τη βελτίωση της χρήσης του στοιχείου σπάνιας γαίας στις μπαταρίες λιθίου.

«Καθώς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οι νέες μπαταρίες γραφενίου-νιοβίου μειώνουν σημαντικά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου και διαθέτουν εξαιρετικά γρήγορη ικανότητα φόρτισης.

Επιπλέον, προσφέρουν υψηλότερη ασφάλεια καθώς δεν κινδυνεύουν με έκρηξη ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες», δήλωσε σε δήλωση ο Rogerio Ribas (παγκόσμιος επικεφαλής μπαταριών της CBMM).


Πρόοδος στην ανάπτυξη μπαταριών νιοβίου

«Οι μπαταρίες νιοβίου αναμένεται να φέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου που τείνουν να θέτουν προκλήσεις όπως κινδύνους ασφάλειας, σύντομους κύκλους ζωής και μεγάλους χρόνους φόρτισης. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη μπαταριών νιοβίου-γραφενίου που αποδεικνύονται ότι αλλάζουν το παιχνίδι στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα», δήλωσε νωρίτερα ο Antonio Castro Neto, (διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Υλικών 2D του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης).

Οι ερευνητές είπαν ότι η διάρκεια απόδοσης των μπαταριών νιοβίου-γραφενίου μπορεί να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου, με αποτέλεσμα να διαρκούν για περίπου 30 χρόνια και να τις καθιστούν επίσης πιο ανθεκτικές και αξιόπιστες.

Ακόμη θεωρούν ότι αυτές οι μπαταρίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, μπορούν να φορτιστούν πλήρως σε λιγότερο από 10 λεπτά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης