Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές ενέργειας θα μπορούσε να παρέχει έως και τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση της περιφερειακής μεταποίησης και το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο θα συμβάλουν στην αύξηση της κατανάλωσης, ανέφερε η EIA. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια θα αυξηθούν έως το 2050 στα περισσότερα σενάρια που περιγράφονται από την EIA.
Οι πόροι που δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα παράγουν περισσότερη ενέργεια μέχρι το 2050, αλλά αυτή η ανάπτυξη πιθανότατα δεν θα είναι επαρκής για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, ανέφερε η EIA.
Η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως 100% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% έως 76%, ανέφερε η EIA.
Οι τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης τόσο στην παγκόσμια δυναμικότητα όσο και στην παραγωγή.
Υψηλά επίπεδα παραγωγής από ΑΠΕ
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές ενέργειας θα μπορούσε να παρέχει έως και τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, σύμφωνα με την EIA.
Η ηλιακή και η αιολική δείχνουν τα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσουν μεταξύ 27% και 38% της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, από περίπου το ήμισυ το 2022, δήλωσε την Τετάρτη ο διαχειριστής της EIA Joseph DeCarolis κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των προοπτικών.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, με την κορύφωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης να αναμένεται μεταξύ 2027 και 2033, είπε ο DeCarolis.
Η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σε ένα εύρος από 4% έως 9% της παγκόσμιας χωρητικότητας ισχύος έως το 2050.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και η Δυτική Ευρώπη και η Ασία θα παραμείνουν εισαγωγείς φυσικού αερίου. Η ζήτηση ενέργειας από την Κίνα, την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική θα δώσει κίνητρα για την παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
www.worldenergynews.gr