Ενέργεια

Bruegel: Η ΕΕ έχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα ακόμη και χωρίς τη Ρωσία

Bruegel: Η ΕΕ έχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα ακόμη και χωρίς τη Ρωσία

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν 97% πληρότητα

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα έκθεσης για την επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, ακόμα κι αν η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε συνδυασμό με κρύο καιρό, θα διαβρώσει τα αποθέματα στο 20% περίπου της χωρητικότητας.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε αργά την Τρίτη 10/10/2023 από τη «δεξαμενή σκέψης» Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Όπως υποστήριξε «Εάν η ΕΕ τελειώσει τον χειμώνα με τουλάχιστον το 30% του φυσικού αερίου να βρίσκεται ακόμη σε αποθήκευση, μπορεί να θεωρηθεί ότι τελειώνει ο χειμώνας χωρίς σοβαρές απειλές για την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Η έρευνα έδειξε ότι η άμεση διακοπή των ρωσικών εισαγωγών LNG και φυσικού αερίου από αγωγούς, θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων σε περίπου 45% της χωρητικότητας μέχρι τις αρχές Απριλίου. Εάν όμως συνδυαστεί με έναν ιδιαίτερα κρύο χειμώνα (στοιχείο που θα αύξανε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 12%), αυτό θα συρρικνωθεί σε 22%.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ εμφανίστηκαν τελευταία με 97% πληρότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις δεν περιελάμβαναν την επίδραση των μεταβολών της τιμής του φυσικού αερίου στην προσφορά και τη ζήτηση, ούτε τα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης από πέρυσι, ανέφερε.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ αναμενόταν να είναι 3% (ή 74 TWh) χαμηλότερη από τον περασμένο χειμώνα, κυρίως λόγω της επιστροφής των γαλλικών πυρηνικών σταθμών και της αυξημένης εγκατάστασης ηλιακών, αιολικών και αντλιών θερμότητας, γεγονός που θα μείωνε τη ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Υψηλότερες τιμές - Μειώσεις προμηθειών

Ωστόσο, «οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της διακοπής του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές μέσω των υψηλότερων τιμών», παρόλο που η ΕΕ πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, πρόσθεσε η Bruegel.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF εθεάθη τελευταία να διαπραγματεύεται στα 47,49 ευρώ/MWh, αφού έφτασε τα 50 ευρώ/MWh σε προηγούμενες συναλλαγές, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο.

Όμως οι τιμές πρώτου μήνα από τις αρχές Οκτωβρίου ήταν 94 ευρώ/MWh κάτω από τις μέσες τιμές τον περασμένο Οκτώβριο, που ήταν κατά μέσο όρο 135 ευρώ/MWh.

«Ενώ οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά, οι τιμές που πληρώνουν πραγματικά τα νοικοκυριά και πολλές επιχειρήσεις παραμένουν υψηλές λόγω μιας χρονικής καθυστέρησης στην προσαρμογή των συμβολαίων λιανικής σε τιμές χονδρικής», αναφέρει η έκθεση.

Οι ρωσικοί αγωγοί και οι προμήθειες φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση στα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του montel.gr, καθώς η ΕΕ συνέχισε να διακόπτει τους δεσμούς της με τη χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης