Ενέργεια

Rystad Energy: Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί προς τα μέσα της δεκαετίας του 2030

Rystad Energy: Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί προς τα μέσα της δεκαετίας του 2030
Σύμφωνα με τη Rystad, το μη συμβατικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στο παγκόσμιο μείγμα εφοδιασμού

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί προς τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σημείωσε η Rystad Energy σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, που εστάλη στο Rigzone.com.

Η εταιρεία πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα σημερινά παραγωγικά και υπανάπτυκτα κοιτάσματα φυσικού αερίου αναμένεται να κορυφώσουν την παραγωγή τα επόμενα δύο χρόνια πριν αρχίσουν να μειώνονται.

«Η ανάλυσή μας για τα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου για την κάλυψη 1,9 ή 2,5 βαθμών θέρμανσης» σημειώνει η Rystad και προσθέτει: «Σε κάθε σενάριο εκτός από τους 1,6 βαθμούς, χρειάζονται πρόσθετοι πόροι φυσικού αερίου για να καλυφθεί η ζήτηση. Ως εκ τούτου, η εξερεύνηση φυσικού αερίου και οι πρόσθετες επενδύσεις κεφαλαίου σε εξέχουσες λεκάνες αερίου ή χώρες πλούσιες σε φυσικό αέριο είναι απαραίτητες».

Η πρόβλεψη μέχρι το 2030

Σύμφωνα με τη Rystad, το μη συμβατικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στο παγκόσμιο μείγμα εφοδιασμού, «υπολογίζοντας ότι θα αυξηθεί περίπου στο 1/3 έως το 2030».

Η εταιρεία τόνισε στην έκδοσή της ότι το 32% των συμβατικών όγκων αερίου που ανακαλύφθηκαν από το 2010 παράγει, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 50% δεν έχει ακόμη εγκριθεί για ανάπτυξη. «Ως αποτέλεσμα, οι χώρες που βασίζονται σε συμβατικές πηγές φυσικού αερίου θα πρέπει να στραφούν σε μη συμβατικούς όγκους για να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους και να ικανοποιήσουν την παγκόσμια ζήτηση εάν δεν αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην παραγωγή»

Παραγωγή φυσικού αερίου, ζήτηση

Σύμφωνα με την πρώτη, και τη συνολική 72η, ετήσια στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 4.043,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022.

Η Βόρεια Αμερική είχε το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής φυσικού αερίου πέρυσι. Η Μέση Ανατολή ήταν η περιοχή με την τρίτη υψηλότερη παραγωγή φυσικού αερίου το 2022, με 721,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πίσω από την CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), με 805,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έδειξε η ανασκόπηση.

Η Βόρεια Αμερική και η Μέση Ανατολή κατέλαβαν επίσης την πρώτη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, όσον αφορά την περιφερειακή ζήτηση φυσικού αερίου πέρυσι.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκε 2,5% ετησίως από το 2012 έως το 2022, ενώ η ζήτηση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε κατά 3,2% από έτος σε έτος από το 2012 έως το 2022, επισημαίνεται στην επισκόπηση.Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου ανήλθε στα 3.941,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, σύμφωνα με την επισκόπηση, η οποία αποκάλυψε ότι ήταν μειωμένη κατά 3,1% σε ετήσια βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης