Με υπεραξίες ΔΑΠΕΕΠ το πράσινo σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων μετά την απόρριψη του Green Pool

Με υπεραξίες ΔΑΠΕΕΠ το πράσινo σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων μετά την απόρριψη του Green Pool
PLAN B μετά την απόρριψη του Green Rool από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ενναλακτικές λύσεις αναζητά η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί η βιομηχανία της χώρας μας μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Green Pool, δηλαδή του ελληνικού μηχανισμού στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών καταναλωτών ενέργειας για τη σύναψη πράσινων PPAs (Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό που εξετάζει η Γερμανία για την ενίσχυση της βιομηχανίας της.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει σταθερή εγγυημένη τιμή ρεύματος για τις βιομηχανίες, της τάξης των 50 ευρώ/MWh έως το 2030. Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει την κάλυψη της διαφοράς από το κράτος, ενώ στην ελληνική εκδοχή του θα μπορούσε η διαφορά να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΔΑΠΕΕΠ από τα έσοδά του, όταν η τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού είναι υψηλότερη από τις προσυμφωνημένες τιμές με την αποζημίωση των  ΑΠΕ.

Για παράδειγμα όταν η συμφωνημένη ταρίφα είναι στα 40 ευρώ/MWh και η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ξεπερνάει τα 80 ή τα 100 ευρώ/MWh προκύπτει όφελος για τον ΔΑΠΕΕΠ που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη στήριξη της βιομηχανίας .


Οι λόγοι απόρριψης

Τρεις ήταν οι λόγοι που επικαλέστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόρριψη του Green Rool.

Στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση  η οποία εστάλη μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων (όπως αποδείχθηκε ήταν χωρίς αποτέλεσμα), επισημαίνεται ότι το μέτρο στήριξης περιορίζεται μόνο σε λίγες επιχειρήσεις ή κλάδους.

Επίσης η Επιτροπή δεν πείθεται ότι το Green Pool θα βοηθήσει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, ενώ σημειώνει ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιδότηση σε ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.


Αποκάλυψη Μυτιληναίου

Την είδηση ότι απορρίφθηκε το ελληνικό σχέδιο στήριξης των πράσινων PPAs της βιομηχανίας αποκάλυψε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου, σε συνέντευξή του στο CNBC σημειώνοντας ότι: «Την Παρασκευή (6/10/2023) ακούσαμε τα άσχημα νέα, ότι το σχέδιο Green Pool, που είναι ένας συνδυασμός απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και υποστήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων».


Τι ζητάει η Κομισιόν

Είναι σαφές ότι η Κομισιόν επιδιώκει όλες οι επιδοτήσεις που δίνουν τα κράτη μέλη να εντάσσονται σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο όπως το TCF (Temporary Crisis Framework).

Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει εδώ και αρκετό διάστημα το ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση επιδότησης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας από την αρχή του 2023 με 50 ευρώ/MWh, στο πλαίσιο του TCF. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μια σειρά παρεμβάσεις άλλων κρατών μελών στο πλαίσιο του TCF.


A
παισιοδοξία για τις προοπτικές στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας

Μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εκφράζεται από παράγοντες της αγοράς απαισιοδοξία για τις προοπτικές στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας ακόμη και στην περίπτωση έγκρισης του ελληνικού TCF από την Κομισιόν.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά ενδέχεται να έλθει η έγκριση από τις Βρυξέλλες και να μην υπογραφεί από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη η σχετική υπουργική απόφαση. Και τούτο διότι το ίδιο το TCF προβλέπει ότι για τη χορήγηση τέτοιου τύπου επιδοτήσεων πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα η μείωση των EBITDA των ωφελούμενων επιχειρήσεων κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση της βιομηχανίας με 50 ευρώ/MWh είχε εξαγγελθεί από τον προηγούμενο υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τον περασμένο Απρίλιο όταν εξαίρεσε τις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις από τις κρατικές επιδοτήσεις. 

Πέραν όλων αυτών το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους παραμένει και είναι μείζον για τις ελληνικές επιχειρήσεις των οποίων η ανταγωνιστικότητα πλήττεται, με αποτέλεσμα να αναζητούνται άλλοι τρόποι στήριξης τους.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης