Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουν υποβληθεί συνολικά 15.500 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10,8 κιλοβάτ εκ των οποίων 9.600 με μπαταρία, κατηγορία που εμπίπτει στις προδιαγραφές του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Η συνολική ισχύς των αιτήσεων αυτών ανέρχεται σε περίπου 110 MW.
Mέχρι σήμερα έχει δεσμευτεί το 1/3 των διαθέσιμων επιδοτήσεων του Προγράμματος, που ανέρχονται σε 238 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και οι πρώτες εκταμιεύσεις για τους δικαιούχους που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων τους, μέσα στο επόμενο διάστημα. Από τις μέχρι στιγμής αιτήσεις, προκύπτει ότι το μέσο σύστημα έχει εγκατεστημένη ισχύ 7 κιλοβάτ.
Αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών, σημαίνει ότι πρόκειται για νοικοκυριά με κατανάλωση μεγαλύτερη της συνηθισμένης, είτε για νοικοκυριά που προσβλέπουν να αντικαταστήσουν στο σύντομο μέλλον τη συμβατική θέρμανση με αντλίες θερμότητας ή και να αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα, οπότε θα χρειαστούν μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα.
Ένα από τα μεγάλα αγκάθια… του Προγράμματος, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, είναι η ανελαστικότητα που υπάρχει σε ότι αφορά την ισχύ των συστημάτων που δηλώθηκε αρχικά και σε αυτή που τελικά υλοποιήθηκε.
Αναμένονται διορθωτικές κινήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ
Είναι σύνηθες, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, να μην βρίσκει κανείς τον ίδιο τύπο φωτοβολταϊκών που δήλωσε στην αίτηση. Σήμερα δεν επιτρέπεται καμία απόκλιση, με αποτέλεσμα να πρέπει να πρέπει να γίνει τροποποίηση των συμβάσεων και να υπάρχει καθυστέρηση. Αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις επιτρέποντας μικρές αποκλίσεις (μόνο προς τα κάτω όμως) της εγκατεστημένης ισχύος των συστημάτων.
Το Πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ενώ στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, προβλέπονται 1.000 μεγαβάτ μικρών συστημάτων αυτοκατανάλωσης με μπαταρία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το 2022 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, τα μικρά οικιακά συστήματα παρέμειναν ο φτωχός συγγενής με μόλις 1,1% της εγκατεστημένης ισχύος για τη συγκεκριμένη χρονιά. Τα νέα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ ήταν μόλις 10,5 MW.
To Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» θα βελτιώσει σημαντικά αυτή την αρνητική εικόνα καθώς με την ολοκλήρωσή του θα ανεβάσει την εγκατεστημένη ισχύ των μικρών φωτοβολταϊκών σε πάνω από 300 MW.
www.worldenergynews.gr