Θεωρεί ασταθές το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης
Την ανησυχία της για την επάρκεια των αποθεμάτων φυσικού αερίου εκφράζει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του συγκεκριμένου καύσιμου, η Gazprom, η οποία υποστηρίζει ότι το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα είναι επί του παρόντος ασταθές και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις και ελλείψεις.
Θυμίζουμε ότι οι παραδόσεις στην Ευρώπη έχουν πέσει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Το γεγονός ότι το συστημικό έλλειμμα δεν έχει εξαφανιστεί, εκδηλώνεται όχι μόνο από το υψηλότερο επίπεδο τιμών το 2023 (σε σύγκριση με τα προ του Covid έτη), αλλά και από την επιμονή ενός σταθερού contango στην αγορά φυσικού αερίου», ανέφερε το Reuters, σύμφωνα με την Gazprom.
«Αυτή η συμπεριφορά τιμών σημαίνει ότι σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην αγορά, το σύστημα ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, που έχει κατασκευαστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι ασταθές και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις», λέει η Gazprom.
Στο τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης 2022/2023, η Gazprom ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη θα δυσκολευόταν πολύ να ξαναγεμίσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα.
Λίγο πριν από τον χειμώνα του 2023/2024, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 96% από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η Ευρώπη πέτυχε τον στόχο της να έχει πλήρη αποθηκευτικό χώρο κατά 90% έως τον 1 Νοέμβριο νωρίτερα.
Πτώση κερδών λόγω πτώσης εξαγωγών για την Gazprom
Η Gazprom ανέφερε τεράστια πτώση στα καθαρά κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο καθώς οι παραδόσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022 όταν η Ρωσία ήταν εξακολουθεί να προμηθεύει φυσικό αέριο αγωγών στους ευρωπαίους πελάτες της.
Η μεγάλη πτώση στις παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom σε βασικούς πελάτες οφειλόταν στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η Ρωσία διέκοψε τον εφοδιασμό στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία.
Στη συνέχεια, η Gazprom άρχισε να μειώνει την προμήθεια μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022, ισχυριζόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης της συντήρησης αεριοστροβίλων εκτός Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτό ήταν εβδομάδες πριν από τη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, η οποία έκλεισε οριστικά όλες τις διαδρομές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.
www.worldenergynews.gr