Πορτογαλία: Περιμένει όρους δημοπρασίας για τα υπεράκτια αιολικά η Ocean Winds

Πορτογαλία: Περιμένει όρους δημοπρασίας για τα υπεράκτια αιολικά η Ocean Winds
Ανάλογα με τους όρους, θα αποφασίσει αν θα επενδύσει

Η Ocean Winds, μια εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων που ανήκει σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την EDP Renováveis (50%) και την Engie (50%), αναμένει την ανακοίνωση των ρυθμιστικών κανόνων για τη νέα δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών έργων που η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, πριν λάβει τις επενδυτικές αποφάσεις της.

«Χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μας ενδιαφέρει. Φυσικά, έχουμε έργα στην πορτογαλική θάλασσα, έχουμε εμπειρία πάνω από μια δεκαετία στην ανάπτυξη της τεχνολογίας πλωτών αιολικών. Λειτουργούμε ήδη ένα έργο, το Windfloat Atlantic, με καλά επίπεδα απόδοσης και επομένως περιμένουμε υπομονετικά τους κανονισμούς που θα μας επιτρέψουν μια σαφή, μακροπρόθεσμη επένδυση», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Windfloat Atlantic, José Pinheiro.

Μιλώντας στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, ο Pinheiro εξήγησε ότι η εταιρεία «περιμένει να καθοριστούν οι περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα έργα (Τεχνολογικές Ελεύθερες Ζώνες) στο Σχέδιο Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Πορτογαλίας και όλους τους κανονισμούς που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στον τομέα του νερού, τα σημεία σύνδεσης και την αμοιβή για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια».

Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα, οι πιθανές περιοχές για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι Viana do Castelo, Leixões, Figueira da Foz, Ericeira-Cascais και Sines και το νέο υπεράκτιο αιολικό έργο στην Πορτογαλία, χωρητικότητας 10 GW, θα χωροθετηθεί σε μία από αυτές.

Πολλές εκκρεμότητες

«Περιμένουμε, όπως και όλος ο κλάδος, τη σαφή ρύθμιση για τους κανόνες της δημοπρασίας. Μας ενδιαφέρει, αλλά θα πρέπει να δούμε αν οι κανόνες επιτρέπουν τις επενδύσεις και ταιριάζουν με το επενδυτικό μας προφίλ», δήλωσε ο Pinheiro.

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία θα ανοίξει έως το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε τον Μάιο η υπουργός Ενέργειας, Ana Fontoura Gouveia. Ο νικητής θα γίνει γνωστός το 2024.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «σίγουρα» ο κύκλος των δημοπρασιών θα ξεκινήσει φέτος, επαναλαμβάνοντας ότι «η διαδικασία θα είναι σταδιακή», και ότι «περισσότερες δημοπρασίες θα προγραμματιστούν για τα επόμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει θέσει τη φιλοδοξία να φτάσει σε υπεράκτια αιολική εγκατεστημένη ισχύ 10 GW έως το 2030, με έργα τα οποία διατίθενται σε δημοπρασίες.

Αντιδρούν ψαράδες και περιβαλλοντικές ΜΚΟ

Όμως, παραμένουν σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά την «πρόσβαση στον τομέα του νερού». Η τεχνοκρατική αυτή διατύπωση περιγράφει τις αντιδράσεις των αλιευτικών στόλων που είναι ανένδοτοι ότι τα αιολικά πάρκα σηματοδοτούν το τέλος των ψαρότοπων και της δικής τους δραστηριότητας. Οι εκπρόσωποι των ψαράδων λένε ότι ακόμη και η παρουσία αυτών των τεράστιων ανεμογεννητριών μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τη θαλάσσια πανίδα. Παραπέμποντας στο παράδειγμα του έργου Windfloat Atlantic, που έχει ήδη εγκατασταθεί, οι αλιευτικοί σύλλογοι έχουν τονίσει πώς «εξαφανίστηκαν τα ψάρια» από όλη την περιοχή.

Συν τοις άλλοις, υπάρχουν οι απαγορεύσεις που προβλέπονται για τους σωλήνες μέσω των οποίων τοποθετούνται τα υποβρύχια καλώδια, που συνδέουν τις υπεράκτιες πλατφόρμες με τους σταθμούς της ξηράς.

Τέλος, στη μάχη έχουν μπει και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ζητώντας να μην δοθούν για υπεράκτια αιολικά έργα αλλά να διαφυλαχθούν ως ψαρότοποι τουλάχιστον τρεις από τις περιοχές που έχουν οριστεί για να γίνουν παραχωρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης