Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Shell: Oι εργαζόμενοι ζητούν από τον CEO να μην επιβραδύνει την στροφή στις ΑΠΕ

tags :
Shell: Oι εργαζόμενοι ζητούν από τον CEO να μην επιβραδύνει την στροφή στις ΑΠΕ
Οι εργαζόμενοι στέλνουν ανοιχτή επιστολή στον CEO Wael Sawan και ζητούν να συνεχισθεί η ενεργειακή της μετάβαση - Ο Sawan σχεδιάζει να επιβραδύνει τις δαπάνες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell , Wael Sawan δέχεται πιέσεις για τη στρατηγική του μέσα από την ενεργειακή εταιρεία, αφού δύο υπάλληλοι εξέδωσαν μια σπάνια ανοιχτή επιστολή καλώντας τον να μην περιορίσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκαλώντας εσωτερική συζήτηση.

Η ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στον εσωτερικό ιστό της Shell και είδε το Reuters αυτή την εβδομάδα, έρχεται αφότου ο Sawan περιέγραψε σε μια ημέρα επενδυτών τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να επιβραδύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλές εκπομπές άνθρακα ως μέρος μιας στρατηγικής για την ενίσχυση των αποδόσεων.

Η εταιρεία διαχώρισε επίσης τις δραστηριότητές της σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και κατάργησε την θέση του παγκόσμιου επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που ακολούθησε η αποχώρηση του κατόχου αυτής της θέσης Thomas Brostrom μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

"Για πολύ καιρό, φιλοδοξία της Shell ήταν να είναι ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι ο λόγος που εργαζόμαστε εδώ", ανέφερε η επιστολή που απευθυνόταν στον Sawan και την εκτελεστική επιτροπή της Shell.

"Οι πρόσφατες ανακοινώσεις κατά και μετά την ημέρα των κεφαλαιαγορών μας ανησυχούν βαθιά... Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η οπτική των ανακοινώσεων της CMD μας εξαπατά και ότι η Shell θα συνεχίσει την πορεία της ως ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση."

Η επιστολή υπογράφηκε από τη Lisette de Heiden και τον Wouter Drinkwaard, οι οποίοι και οι δύο εργάζονται στο τμήμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Shell.

Η επιστολή έλαβε περισσότερες από 80.000 προβολές και 1.000 likes και πυροδότησε μια μακρά ανταλλαγή σχολίων στην ανοιχτή πλατφόρμα, μεταξύ άλλων από τη Sawan, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.

Η απάντηση του Sawan

"Για έναν οργανισμό στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και δεν λείπουν διλήμματα ή πρόκληση", έγραψε ο Sawan στην απάντησή του.

"Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα για την πορεία προς τα εμπρός, αλλά αισθάνομαι καλά για τον ρόλο που έχει και θα συνεχίσει να παίζει η Shell. Είμαι περήφανος για το πώς παρέχουμε οικονομικά προσιτή και ασφαλή ενέργεια στους ανθρώπους καθημερινά, ενώ εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους πελάτες μας, καθώς με την πάροδο του χρόνου μεταβαίνουμε σε μια επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών».

Ο Sawan, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης και της κερδοφορίας της Shell, στηριζόμενος περισσότερο στις λειτουργίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, βιοκαυσίμων και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Shell αποχώρησε τους τελευταίους μήνες από υπεράκτια αιολικά έργα στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, πούλησε τη λιανική της επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και δήλωσε ότι επιδιώκει να πουλήσει μερίδια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία. Επίσης, ζυγίζει την πώληση του συνόλου ή μέρους της εταιρείας αποθήκευσης μπαταριών Sonnen που απέκτησε το 2019, ανέφεραν πηγές του κλάδου.

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι το προσωπικό μας ασχολείται και έχει πάθος τόσο για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για τη Shell... Η Shell διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής μετάβασης και στην πρόσφατη Ημέρα Κεφαλαιαγοράς ορίσαμε αυτές τις τομείς του ενεργειακού συστήματος του σήμερα και του αύριο όπου είμαστε στην καλύτερη θέση να επενδύσουμε, να ανταγωνιστούμε και να κερδίσουμε».

Αρκετά ανώτερα στελέχη της Shell έχουν αποχωρήσει από το τμήμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά την αλλαγή στρατηγικής.

Μεταξύ αυτών είναι ο Oliver Bishop, ο οποίος ήταν επικεφαλής της παγκόσμιας επιχείρησης κινητικότητας υδρογόνου της Shell και ο οποίος εντάχθηκε στην BP τον Σεπτέμβριο με τον ίδιο ρόλο, ο Roberto Jimenez, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ευρωπαϊκής χερσαίας ενέργειας της Shell, και ο Colin Crooks, ανώτερος αντιπρόεδρος των λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας στην Ευρώπη, θα φύγουν στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η Shell στοχεύει να γίνει μια εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης