Bloomberg: Η ExxonMobil πιέζει τον Μπάιντεν να μειώσει το φόρο στο μπλε υδρογόνο

Bloomberg: Η ExxonMobil πιέζει τον Μπάιντεν να μειώσει το φόρο στο μπλε υδρογόνο

Αντιδρούν οι ακτιβιστές

Η ExxonMobil ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε το υδρογόνο που προέρχεται από φυσικό αέριο με δέσμευση άνθρακα (το λεγόμενο μπλε υδρογόνο) να συμπεριληφθεί σε γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρου βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ανέφερε το Bloomberg την Τετάρτη 27/9/2023, επικαλούμενο ένα εσωτερικό υπόμνημα της εταιρείας.

Ο IRA (Ομοσπονδιακός νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών που στοχεύει στον περιορισμό του πληθωρισμού με πιθανή μείωση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού) που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, διαθέτει σχεδόν 370 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα συγκεκριμένα χρήματα θα αξιοποιηθούν σε προβλέψεις για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια. Ειδικότερα συμπεριλαμβάνουν πιστώσεις επενδύσεων και παραγωγής για ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, αποθήκευση, υδρογόνο και κρίσιμα ορυκτά, χρηματοδότηση για την ενεργειακή έρευνα και πιστώσεις για την παραγωγή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.

 
Νόμος για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου

Ο νόμος προβλέπει τη λεγόμενη πίστωση 45 V για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου που προέρχεται από ηλεκτρόλυση. Όμως το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το ποιος είναι επιλέξιμος για την επιδότηση, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 3 $ ανά κιλό υδρογόνου.

Η Exxon η οποία στοιχηματίζει στο μπλε υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για την εξάλειψη των περισσότερων εκπομπών, τώρα πιέζει να είναι επιλέξιμο για επιδότηση το υδρογόνο από το φυσικό αέριο.

 

Αντίθετοι οι ακτιβιστές στο ενδεχόμενο τέτοιου νόμου

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είναι κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δώσει οποιοδήποτε κυβερνητικό κίνητρο στο μπλε υδρογόνο, διότι υποστηρίζουν ότι αυτό θα αύξανε μόνο την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.


Στους πυλώνες της
Exxon είναι το μπλε υδρογόνο

Το μπλε υδρογόνο είναι ένας από τους πυλώνες της Exxon στο τμήμα λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μαζί με το CCS και τα βιοκαύσιμα.

«Η κολοσσιαία εταιρεία καυσίμων θεωρεί ότι το υδρογόνο που παράγεται από αέριο θα μπορούσε να είναι αρκετά καθαρό ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για τις υψηλότερες φορολογικές εκπτώσεις στο πλαίσιο του IRA, αν του επιτραπεί να το κάνει.

Τα ευρήματα της Exxon για το πόσο καθαρό είναι το μπλε υδρογόνο της, υποστηρίζονται από αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που διεξήγαγαν το μοντέλο.

Η άποψή τους είναι ότι το μοντέλο αυτό θα έλεγε ότι το υδρογόνο που μπορούμε να παράγουμε έχει χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και ως εκ τούτου θα πληρούν τις προϋποθέσεις για υψηλότερο φορολογικό κίνητρο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Matt Furman (αντιπρόεδρος δημοσίων και κυβερνητικών υποθέσεων της Exxon).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης