Ενέργεια

Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα

Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα
Έργο προϋπολογισμού 6,4 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η Francesca Zanninotti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, μέλος του Ομίλου Italgas) και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Γάκης, ανακοίνωσαν σήμερα την ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Το έργο ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΕΣΠΑ 2014-2020), αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την παροχή προσιτής και καθαρής ενέργειας στους κατοίκους της Καβάλας.

«Οι ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του δικτύου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να προσφέρουμε τα οφέλη του φυσικού αερίου στους πολίτες της Καβάλας» δήλωσε η κα Zanninotti. “Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας της ΔΕΔΑ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών, και του στρατηγικού οράματος της μητρικής μας εταιρείας, του Ομίλου Italgas. Μαζί "θωρακίζουμε" αυτή την ιστορική και όμορφη πόλη της Βόρειας Ελλάδας με ένα έξυπνο, ανθεκτικό και ευέλικτο ενεργειακό δίκτυο, που θέτει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στη διανομή ενέργειας. Αυτό το δίκτυο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ομίλου Italgas και διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα, δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο- έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το συνθετικό μεθάνιο και θα είναι μελλοντικά έτοιμο να αγκαλιάσει τις δυνατότητες του υδρογόνου”.

Η ΔΕΔΑ και οι εμπλεκόμενες τοπικές αρχές τόνισαν, ακόμη, ότι το έργο θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της Καβάλας προς το καλύτερο, ενώ παράλληλα θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Επίσης, η κα Zanninotti ευχαρίστησε θερμά τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χρήστο Γάκη, τον Δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Γάκης
υπογράμμισε στην ομιλία του: «Η σημερινή, είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Καβάλα και για τους κατοίκους της, αλλά και για εμένα προσωπικά και η αιτία είναι η υλοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου. Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί και θα προσπαθήσω να τους απαριθμήσω εν συντομία:

Ο πρώτος, είναι ότι σήμερα εγκαινιάζεται ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο δίνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια. 

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με  το γεγονός ότι όλο αυτό το έργο, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται επί των ημερών μου ως αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας. Έχω ως πεποίθηση, ότι θα πρέπει η ενασχόλησή μας με την Αυτοδιοίκηση να στοχεύει στην υλοποίηση μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η κοινωνία και σηματοδοτούν μια πορεία καλύτερης ποιότητας ζωής και ανάπτυξης, οπότε λειτουργώ πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να σημειώσω ότι υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο με τον καλύτερο σχεδιασμό – και για τον σκοπό αυτό διέθεσα χρόνο και άσκησα πιέσεις προς κάθε εμπλεκόμενο – ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και με την μικρότερη επιβάρυνση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης.

Πέτυχαν όλοι οι στόχοι και αισθάνομαι περήφανος για το έργο που επιτελέσαμε, ένα έργο που πολλαπλασιάζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Καβάλας».


Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος
, χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας του δικτύου με δήλωσή του: «Σήμερα, που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, οι κοινωνίες της περιοχής μας θα ήταν άδικο να μην μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου.

Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας του έργου ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου σε έξι πόλεις – Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα – και η έναρξη κατασκευής του έργου, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας ετών, τόσο από την Περιφέρειά μας όσο από τη ΔΕΔΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σήμερα, λοιπόν, η πόλη της Καβάλας αποκτά το δικό της δίκτυο φυσικού αερίου. Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια θα επωφεληθούν από τη χρήση μιας μορφής ενέργειας που είναι οικονομικότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω τη ΔΕΔΑ και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο κυρία Francesca Zanninotti για την πολύ καλή συνεργασία μας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η υλοποίηση του έργου να επιταχυνθεί και να υπάρχει η λιγότερη δυνατή όχληση στην καθημερινότητα των πολιτών.»

Η κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου 66 χιλιομέτρων στην Καβάλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Οι πρώτες συνδέσεις των καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, εγκαίρως για να καλύψουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων για τον επερχόμενο χειμώνα.

Η Καβάλα είναι πλέον η πέμπτη πόλη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνδέεται με φυσικό αέριο, ακολουθώντας τα βήματα της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας, της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ενώ σύντομα θα προστεθεί και η Ορεστιάδα. Συνολικά, οι επενδύσεις σε αυτές τις έξι πόλεις ανέρχονται σε 44 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 11.500 συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης