Ενέργεια

Η Ιταλία σε συνομιλίες με τη Βαυαρία για τις εξαγωγές αερίου και υδρογόνου (Reuters)

Η Ιταλία σε συνομιλίες με τη Βαυαρία για τις εξαγωγές αερίου και υδρογόνου (Reuters)

Η Ρώμη έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο μέσω της πρωτοβουλίας RepowerEU

 

Η Ιταλία βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βαυαρίας για την προμήθεια φυσικού αερίου και υδρογόνου στο κρατίδιο της νότιας Γερμανίας και σκοπεύει επίσης να πουλήσει ενέργεια στην Αυστρία και την Ουγγαρία, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Giorgia Meloni έχει εκπονήσει σχέδια για να μετατρέψει την Ιταλία σε ενεργειακή πύλη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, αξιοποιώντας τη ζήτηση των γειτόνων που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο. Η Eni, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Ιταλίας, αντιμετώπισε τη χαμηλότερη ρωσική προσφορά μεταφέροντας αυξανόμενους όγκους από την Αφρική, όπου είχε παρουσία εδώ και δεκαετίες.

«Η Αυστρία, η Βαυαρία και η Ουγγαρία επίσης», δήλωσε στο Reuters ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin, όταν ρωτήθηκε για τους πελάτες που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει η Ιταλία μέσω της Adriatic Line, ενός αγωγού φυσικού αερίου που ο πάροχος δικτύου Snam σκοπεύει να κατασκευάσει έως το 2027.

Το έργο αναμένεται να ενισχύσει τη χωρητικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τη νότια Ιταλία σε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως σε τέσσερα χρόνια, αυξάνοντας ενδεχομένως τα έσοδα της Snam.


Τα σχέδια των επενδύσεων


Η κρατικά ελεγχόμενη Snam θα επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,65 δισεκατομμύρια δολάρια) στη γραμμή της Αδριατικής, η οποία θα βοηθήσει επίσης στη δημιουργία του προγραμματισμένου δικτύου SoutH2 για τη μεταφορά υδρογόνου από την Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη από το 2030.

Η Ρώμη έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο μέσω της πρωτοβουλίας RepowerEU για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση του μπλοκ.

Ερωτηθείς από το Reuters για τη δυνατότητα λήψης προμηθειών φυσικού αερίου από τη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Κροατίας, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαυαρίας είπε: «Δράττουμε κάθε ευκαιρία για να φέρουμε αρκετό αέριο και υδρογόνο στη Βαυαρία από όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του νότου».

Ο Markus Kerber, επικεφαλής στρατηγικής του γερμανικού κεντροδεξιού κόμματος CDU και πρώην υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι η Βαυαρία επιθυμεί να συνάψει συμφωνίες για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Πηγή του κλάδου είπε στο Reuters ότι η Snam είχε συνομιλίες με τη Βαυαρία για να καταστεί το δίκτυο κατάλληλο για μεταφορά υδρογόνου. Η κυβέρνηση της Βαυαρίας είπε ότι ασκούσε ενεργά πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για να στηρίξει τέτοια έργα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης