Ενέργεια

Jørgensen στους FT: To LNG των ΗΠΑ θα χρειαστεί για δεκαετίες - Tι σημαίνει αυτό για την ΕΕ

Jørgensen στους FT: To LNG των ΗΠΑ θα χρειαστεί για δεκαετίες - Tι σημαίνει αυτό για την ΕΕ
Η Ditte Juul Jørgensen είπε στους Financial Times ότι η ΕΕ διαθέτει «τα μέσα που χρειαζόμαστε» για να αντέξει μια άλλη χειμερινή ενεργειακή κρίση στον απόηχο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες καθώς αγωνίζεται να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να κλιμακώσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε κορυφαίος ενεργειακός αξιωματούχος της ΕΕ στους Financial Times.

Η Ditte Juul Jørgensen είπε στους Financial Times ότι η ΕΕ διαθέτει «τα μέσα που χρειαζόμαστε» για να αντέξει μια άλλη χειμερινή ενεργειακή κρίση στον απόηχο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση των ΑΠΕ.  Ωστόσο, είπε ότι η εξάρτηση του μπλοκ στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Το «μήνυμα»

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ότι τα κράτη της ΕΕ θα καταναλώσουν αμερικάνικο LNG πολύ μετά το τέλος της δεκαετίας, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους πολιτικούς και περιβαλλοντικούς αγωνιστές ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του μπλοκ.

Οι Βρυξέλλες βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σκοινί μεταξύ της ανάγκης τους να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια «απογαλακτιζόμενοι» από το ρωσικό αέριο και την επίτευξη των στόχων για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και τη μείωση των εκπομπών κατά περισσότερο από το ήμισυ έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Οι αναλυτές λένε ότι οι δηλώσεις της Jørgensen θα βοηθήσουν τους ευρωπαίους αγοραστές που διστάζουν να υπογράψουν συμφωνίες με προμηθευτές των ΗΠΑ μετά το χρονοδιάγραμμα του 2030. «Για τους Αμερικανούς προγραμματιστές που προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες, είναι ένα πραγματικά θετικό μήνυμα για αυτούς», δήλωσε ο Fauzeya Rahman, αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS.


21_2.jpg



Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, αυξάνοντας στα 56 bcm το 2022, από 22 bcm ένα χρόνο νωρίτερα. Στα τέλη του 2022, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 16% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, από 37% τον Μάρτιο του 2022. Ενώ οι ροές των ρωσικών αγωγών έχουν μειωθεί, οι αποστολές LNG από τη Ρωσία στην Ευρώπη ήταν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι επιδόσεις των αμερικανικών εταιρειών LNG

Η Cheniere Energy, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, συμφώνησε φέτος δύο συμβόλαια με την Equinor και την BASF που εδρεύει στην Ευρώπη, υποσχόμενη να παραδίδει 2,55 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε όλο τον Ατλαντικό μέχρι τη δεκαετία του 2040. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημαντική ανάγκη για φυσικό αέριο στην Ευρώπη για δεκαετίες, ειδικά για τους τελικούς χρήστες που εκτιμούν τη μακροπρόθεσμη συνεργασία και την ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσε ο Anatol Feygin, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Cheniere.

Η Venture Global LNG, ένας άλλος εξαγωγέας των ΗΠΑ, υπέγραψε 20ετή σύμβαση για την παράδοση 2,25 εκατομμυρίων τόνων καυσίμου ετησίως στη γερμανική κρατική εταιρεία SEFE ή Securing Energy For Europe, τον Ιούνιο.

43_3.jpg



Μαζί με το 20ετές συμβόλαιό της με την EnBW που υπεγράφη τον Οκτώβριο, η Venture Global αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Γερμανίας.Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών και ακτιβιστών ότι η κατασκευή τερματικών σταθμών εισαγωγής φυσικού αερίου και η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων με προμηθευτές των ΗΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. «Η αυξημένη υποδομή ορυκτών καυσίμων έρχεται σε αντίθεση με αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Ciaran Cuffe, ιρλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης