Χρηματιστήριο & Αγορές

BETA: Υποτιμημένοι οι ταλαντωτές αλλά η αγορά μετρά το κόστος των υψηλότερων επιτοκίων

BETA: Υποτιμημένοι οι ταλαντωτές αλλά η αγορά μετρά το κόστος των υψηλότερων επιτοκίων
Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο για την ερχόμενη εβδομάδα
Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης αφού η αρχική αντίδραση που εκδηλώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια. Αυτή την φορά ήταν το διεθνές κλίμα που επισκίασε την αναβάθμιση της Moody’s. Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος καθώς και η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου δημιούργησαν ανησυχίες αφενός για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αφετέρου για την προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες.

Παράλληλα στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους. Με αυτά ως δεδομένα η αγορά πορεύτηκε ως τα επίπεδα της «τεχνικής φθήνιας» επαναλαμβάνοντας το μοτίβο συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί πιο επιλεκτικά με γνώμονα την ανθεκτικότητα των εταιριών στα ακριβότερα επιτόκια καθώς οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων φαίνεται να μετατίθεται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Υποτιμημένοι οι ταλαντωτές

Τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης κοντά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς. Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα. Πολύ δύσκολα η εικόνα θα αλλάξει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφού ο Γενικός Δείκτης απέχει περί το 7% από το τέλος Αυγούστου. Νέο σημείο στήριξης πλέον είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που εδρεύει λίγο πάνω από τις 1160 μονάδες ενώ η ολική ανατροπή έρχεται σε κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών που κινείται καθοδικά και διαπραγματεύεται στις 1.267 μονάδες.

Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο για την ερχόμενη εβδομάδα. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η ανοδική εικόνα δεν δείχνει να έχει εδραιωθεί με μία μόλις θετική συνεδρίαση και η δυναμική των πωλητών όπως αντανακλάται στις συναλλαγές καθιστά πολύ εύθραυστη μια προσπάθεια κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων.

Σημαντικά αυξημένη η προγραμματισμένη δραστηριότητα στην ατζέντα χρηματοοικονομικών νέων την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 των δημοσιεύσεων εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών οι ανακοινώσεις ολοκληρώνονται σε επτά ημερολογιακές ημέρες με την προθεσμία να λήγει τυπικά το Σάββατο και πρακτικά πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας. Στις κυριότερες ανακοινώσεις που απομένουν επισημαίνονται αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (25/09), Ε-Νet, Κρι-Κρι (26/09), Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ (27/09) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (28/09) ανακοινώνουν οι ΕΥΔΑΠ, EYΑΘ και Elinoil.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με δυνατότητα συμμετοχής κα φυσικών προσώπων (προηγ. 3,83%). Την ίδια ημέρα η διοίκηση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η επενδυτική ημερίδα της Τιτάν. Στο διάστημα 27 – 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 151,2 εκατ. ευρώ και την είσοδο της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Στο εξωτερικό τέλος, σε μια κατά τα λοιπά ήσυχη εβδομάδα, ξεχωρίζει την ερχόμενη Πέμπτη η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ καθώς και η ανακοίνωση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην Γερμανία (εκτ. 6%).

Οι αποτιμήσεις


21_1.jpg



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης