Ενέργεια

Ρωσία: Ανοίγει νέους δρόμους εξαγωγών- Στέλνει CPC Blend στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ρωσία: Ανοίγει νέους δρόμους εξαγωγών- Στέλνει CPC Blend στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δύο ρωσικές εταιρείες η Lukoil και η CenGeo πούλησαν το πετρέλαιο τους στα ΗΑΕ.

 

Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου προμήθευσαν τα πρώτα τους φορτία αργού πετρελαίου CPC Blend στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν traders στο Reuters, ανοίγοντας μια νέα διαδρομή εξαγωγών καθώς η Μόσχα προσπαθεί να βρει νέους πελάτες μακριά από τις δυτικές κυρώσεις.


Η Μόσχα βρήκε νέες αγορές για το πετρέλαιο της παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις χώρες της G7 από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Ρωσία έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία τον περασμένο χρόνο και έχει επίσης στείλει φορτία σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δύο ρωσικές εταιρείες - η μεγάλη πετρελαϊκή Lukoil και η ανεξάρτητη παραγωγός CenGeo - πούλησαν το πετρέλαιο τους στα ΗΑΕ.
Και οι δύο προμήθευαν CPC Blend, ένα είδος που παράγεται κυρίως στο Καζακστάν και προμηθεύεται στις παγκόσμιες αγορές μέσω του ρωσικού λιμανιού Yuzhnaya Ozereyevka στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, λίγο αργό από τη Ρωσία προστίθεται επίσης στον αγωγό CPC στη Ρωσία.

Προμήθειες

Το δεξαμενόπλοιο Pola φόρτωσε ένα φορτίο που προμήθευσε η CenGeo και διακινήθηκε από την Paramount Energy Trading με έδρα το Ντουμπάι από τη Yuzhnaya Ozereyevka στις 14-15 Αυγούστου, δήλωσαν οι traders. Αυτό εκφορτώθηκε στον τερματικό σταθμό του διυλιστηρίου Ruwais της ADNOC στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Στις αρχές Αυγούστου, ο εμπορικός βραχίονας της Lukoil Litasco προμήθευσε 123.000 τόνους πετρελαίου CPC Blend στο δεξαμενόπλοιο Delta Hellas επίσης στον τερματικό σταθμό Ruwais, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Τα ΗΑΕ, τα οποία είναι τα ίδια μεγάλος παραγωγός και προμηθεύουν πετρέλαιο Murban στις διεθνείς αγορές, μερικές φορές εισάγουν διαφορετικές ποιότητες για τα διυλιστήρια τους για να βελτιστοποιήσουν τις διαφορές τιμών.

Τα ΗΑΕ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν αποτελούν μέρος των δυτικών κινήσεων για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το πετρέλαιο CPC Blend που θα παραδοθεί στα λιμάνια των ΗΑΕ τον Σεπτέμβριο θα είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο Murban των ΗΑΕ.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) δήλωσε νωρίτερα ότι το CPC Blend δεν υπόκειται σε περιορισμούς κυρώσεων εάν ήταν καταγωγής Καζακστάν και πρότεινε στους αγοραστές του μείγματος να αναζητήσουν πιστοποιητικά προέλευσης.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για το CPC Blend ισχύει μόνο για αγοραστές που τηρούν κυρώσεις.

Οι δύο traders, είπαν ότι το αργό CPC από τη Ρωσία πωλήθηκε με έκπτωση στα φορτία του Καζακστάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης