Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Goldman Sachs «βλέπει» το Brent στα 80-105 δολ. το 2024

Η Goldman Sachs «βλέπει» το Brent στα 80-105 δολ. το 2024
Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και οι εκτεταμένες περικοπές της προσφοράς έχουν ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα και θα επιτρέψουν στον ΟΠΕΚ να διατηρήσει τις τιμές του αργού Brent σε εύρος μεταξύ 80 και 105 δολαρίων το βαρέλι το επόμενο έτος, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα την Τετάρτη 20/9/2023.

Η επενδυτική τράπεζα της Wall Street προβλέπει επίσης ότι το 2024 το Brent θα ανέβει στα 100 δολάρια το βαρέλι από 93 δολάρια νωρίτερα, επικαλούμενη συγκρατημένα εντονότερες αναλήψεις αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman «Ο βασικός λόγος είναι ότι η σημαντικά χαμηλότερη προσφορά του ΟΠΕΚ και η υψηλότερη ζήτηση υπεραντιστάθμισαν τη σημαντικά υψηλότερη προσφορά των ΗΠΑ».

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν στις 5 Σεπτεμβρίου τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) ημερησίως συνολικά μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.

Η Goldman πιθανολογεί ότι η Σαουδική Αραβία θα ξετυλίξει σταδιακά την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια  ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αλλά αναμένει ότι η μείωση κατά 1,7 εκατομμύρια bpd που συμφωνήθηκε με άλλα 8 μέλη του OPEC+ θα διατηρηθεί το επόμενο έτος.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν γύρω στα 93 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σκαρφαλώσει περισσότερο από 30% από τον Ιούνιο σε υψηλό 10 μηνών στα 95,96 δολάρια την Τρίτη.

Η Goldman είπε, ωστόσο, ότι «το μεγαλύτερο μέρος του ράλι είναι πίσω μας» και ότι το Brent είναι απίθανο να κρατήσει πάνω από 105 δολάρια με σταθερό τρόπο το επόμενο έτος, με υψηλή πλεονάζουσα χωρητικότητα και αυξανόμενα υπεράκτια έργα που περιορίζουν τις μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου.

Δεν βλέπει το Brent να σταθεροποιείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, όταν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου υπό την ηγεσία της Ασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια bpd με μια ήπια οικονομική προσγείωση ακόμα στο στόχαστρο παρά το ράλι πετρελαίου.


Η Barclays προβλέπει άνοδο

Εν τω μεταξύ, η βρετανική τράπεζα Barclays σημείωσε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να ανέβει κατά 3 δολάρια σε σχέση με την πρόβλεψή της για το Brent για το τέταρτο τρίμηνο (92 δολάρια το βαρέλι), επικαλούμενη την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και τη Σαουδική Αραβία που διατηρούν την παραγωγή σταθερή μέχρι το τέλος του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης