Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για το έλλειμμα της προσφοράς

Reuters: Άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για το έλλειμμα της προσφοράς
Στα ύψη για 3η σερί εβδομάδα

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη 19/9/2023 για 4η συνεχή συνεδρίαση, καθώς η αδύναμη παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ πυροδότησε περαιτέρω ανησυχίες για έλλειμμα προσφοράς που προέρχεται από τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters.

«Οι τιμές υποστηρίζονται από ανησυχίες σχετικά με τη στενότητα της προσφοράς και τους τεχνικούς παράγοντες. Υπήρξε μια επίμονη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση που παρατηρήθηκε στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου WTI, όπου οι προηγούμενες πτώσεις είχαν διατηρηθεί από τον κινητό μέσο όρο 5 ημερών από τις 29 Αυγούστου στα περίπου 89,90 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Kelvin Wong (ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA στη Σιγκαπούρη).

Μετά την υπέρβαση των κερδών του 1 δολ., τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 92 σεντς, ή 1,01%, στα 92,40 δολάρια.


Εκτιμήσεις

Οι τιμές έχουν αυξηθεί για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και οι δύο δείκτες αναφοράς είναι περίπου υψηλά 10 μηνών.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ τείνει να μειωθεί στα 9,393 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023), ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18/9/2023, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μετά την παράταση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αυτόν τον μήνα σε συνδυασμένες περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του έτους.

«Η άνοδος του πετρελαίου σε υπεραγορασμένα εδάφη αφήνει την αγορά ευάλωτη σε μια διόρθωση», έγραψαν αναλυτές από την Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας σε σημείωμα πελατών, επισημαίνοντας την αστάθεια μετά τις ομιλίες του Διευθύνοντος Συμβούλου της Saudi Aramco, Amin Nasser και του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco μείωσε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας για τη ζήτηση, προβλέποντας τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα 110 εκατομμύρια bpd έως το 2030, από την προηγούμενη εκτίμηση των 125 εκατομμυρίων bpd.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ στην προσφορά πετρελαίου, λέγοντας ότι οι διεθνείς αγορές ενέργειας χρειάζονται ελαφριές ρυθμίσεις για να περιορίσουν την αστάθεια, ενώ προειδοποίησε επίσης για αβεβαιότητα για την κινεζική ζήτηση, την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τη δράση της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια πρέπει να ληφθούν αυτή την εβδομάδα από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Αυτό «δεν θα κάνει τίποτα για να ηρεμήσει τα νεύρα, καθώς η σύγκρουση μεταξύ σημαντικά μειωμένης προσφοράς και λιγότερο καθησυχαστικών οικονομικών προοπτικών συνεχίζεται», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης