Ξεκίνησαν οι δοκιμές στο φράγμα Yusufeli, το υψηλότερο της Τουρκίας

Ξεκίνησαν οι δοκιμές στο φράγμα Yusufeli, το υψηλότερο της Τουρκίας
Το φράγμα Yusufeli είναι το υψηλότερο φράγμα της Τουρκίας με ύψος 275 μέτρα και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στην κατηγορία του παγκοσμίως
Ξεκίνησε η δοκιμαστική περιστροφή του στροβίλου στο πλαίσιο των υγρών δοκιμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα Yusufeli και τον ομώνυμο υδροηλεκτρικό σταθμό που βρίσκεται στην επαρχία Artvin της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 16/9 ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Ibrahim Yumaklı στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξεκινήσαμε τη δοκιμαστική περιστροφή του στροβίλου ως μέρος των υγρών δοκιμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα και το υδροηλεκτρικό έργο Yusufeli. Οι μηχανικοί μας παρακολουθούν σχολαστικά τις δοκιμές. Πλησιάζουν οι μέρες που θα αποκτήσουμε ηλεκτρική ενέργεια από το πέμπτο υψηλότερο φράγμα στον κόσμο», έγραψε ο Yumaklı στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το φράγμα Yusufeli είναι το υψηλότερο φράγμα της Τουρκίας με ύψος 275 μέτρα και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στην κατηγορία του παγκοσμίως.

Το υδροηλεκτρικό έργο έχει εγκατεστημένη ισχύ 558 μεγαβάτ και θα έχει μέση ετήσια  παραγωγή ενέργειας 1,9 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, η οποία αναμένεται να προσφέρει επιπλέον αξία 6 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (222,280 εκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως στην τουρκική οικονομία.

Το φράγμα Yusufeli θα έχει επίσης τη μοναδική ικανότητα να ρυθμίζει τη ροή του ποταμού Çoruh για να εξασφαλίζει υψηλότερη απόδοση των κατάντη φραγμάτων. Επιπλέον, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα των φραγμάτων Artvin, Deriner, Borçka και Muratlı που βρίσκονται κατάντη.

Μεγάλες δυνατότητες

Η έναρξη της λειτουργίας του φράγματος Yusufeli και του υδροηλεκτρικού έργου θα αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας κατά 2%.

Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας του φράγματος Yusufeli, το οποίο έχει χωρητικότητα αποθήκευσης νερού 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων κατοικιών ή 750.000 αυτοκινήτων Togg – του πρώτου εγχώριας κατασκευής πλήρως ηλεκτρικού οχήματος της Τουρκίας.

Το φράγμα, το οποίο έχει ύψος όσο ένας ουρανοξύστης 100 ορόφων, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία ελεγχόμενης κατακράτησης νερού. Στις 15 Σεπτεμβρίου, η στάθμη του νερού στο φράγμα Yusufeli έχει φτάσει τα 699,12 μέτρα, το ύψος του νερού ήταν  195,62 μέτρα και ο αποθηκευμένος όγκος νερού ήταν 1.697 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα,  σύμφωνα με  το πρακτορείο Anadolu.

Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το φράγμα διαθέτει τρεις μονάδες, με την πρώτη δοκιμαστική περιστροφή του στροβίλου να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία για τη μονάδα 3. Οι δοκιμές για τις μονάδες 1 και 2 θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης