Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

BETA Χρηματιστηριακή: Η ποσοτικοποίηση της καταγραφής των ζημιών στην Θεσσαλία απελευθέρωσε δυνάμεις

BETA Χρηματιστηριακή: Η ποσοτικοποίηση της καταγραφής των ζημιών στην Θεσσαλία απελευθέρωσε δυνάμεις
Η ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

Η αποτίμηση των καταστροφών που υπέστη η Θεσσαλία λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας και η προγραμματισμένη για απόψε ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο, όπως υποστηρίζει η BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ (Μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών) μέσω του εβδομαδιαίου Δελτίο Τύπου που έστειλε.

Αναλυτικά:

«Το επενδυτικό αξιόχρεο από την DBRS κατακτήθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής αλλά η επικαιρότητα αποδείχθηκε πιο ισχυρή χαμηλώνοντας την επίδραση της είδησης στην αγορά.

Η διόρθωση που σχετίστηκε με τις φυσικές καταστροφές κλόνισε αρκετά την Αγορά, τα αντανακλαστικά αντίδρασης σε καλές ειδήσεις αδρανοποιήθηκαν και ο σκεπτικισμός επέστρεψε υιοθετώντας ακόμα και κάποια δυσμενή σενάρια. Όταν το βασικό ζητούμενο που είναι η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία άρχισε να ποσοτικοποιείται κάποιες δυνάμεις απελευθερώθηκαν δίνοντας ξανά χώρο στο προσκήνιο σε ειδήσεις και αποτελέσματα. Τα καλά νέα της Ευρωπαϊκής αρωγής σε κεφάλαια σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό ανέστρεψαν το κλίμα ξαναβάζοντας τους αγοραστές σε θέση οδηγού στην εγχώρια αγορά.
Η αποψινή προγραμματισμένη ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα -εφόσον ξεφύγει από τα αναμενόμενα- αφού η διόρθωση που μεσολάβησε ακύρωσε πρακτικά το όποιο θετικό αντίκτυπο ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος. Ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την υλοποίηση κάποιων συναλλαγών (Eurobank/TXΣ, ΔΕΗ/Enel Ρουμανίας, Εισαγωγή Optima, Trade Estates στο ΧΑ) που με την σειρά τους θα μεταβάλλουν την διάθεση των επενδυτών προς το θετικότερο. Τεχνικά, οι 1.213 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση και συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν το πέρας της καθοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί το επίπεδο αυτό σαν το τελευταίο οχυρό των αγοραστών, διάσπαση του οποίου θα έβαζε σε περιπέτειες την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλά της εβδομάδας δοκίμασε υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2022 ενώ το επίπεδο διόρθωσης από τα φετινά υψηλά συμπίπτει με χειρουργική ακρίβεια με το 23,6% της αναλογίας τιμών ανάμεσα στις δύο αυτές περιόδους. Επίσης, η δύναμη της αντίδρασης την Παρασκευή συνοδεύτηκε από ανοδικό χάσμα τιμών στο ξεκίνημα της ημέρας (1.233 - 1.240) και από ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έφθασε οριακά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής επιχειρώντας την ολική επαναφορά, ενώ η μεγάλη «ουρά» στο εβδομαδιαίο σώμα τιμών υποδηλώνει δυναμική επιστροφή των αγοραστών σε κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη. Οι 1.284 μονάδες είναι το πρώτο σημείο αντίστασης και επίπεδο αναφοράς για την αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική και θα αναμέναμε το εν λόγω επίπεδο να δοκιμαστεί κατά την ερχόμενη εβδομάδα. Την Δευτέρα θα διεξαχθεί δημοπρασία ομολόγων ενός έτους. Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών συνεχίζονται με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Briq Properties (18/09), Premia Properties (19/09), Cenergy (20/09) ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου ανακοινώνουν οι Jumbo, Viohalco, Lavipharm και Τερνα Ενεργειακή. Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση της FED για τα επιτόκια του δολαρίου με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μην αναμένουν κάποια μεταβολή. Σε επίπεδο ενδεχομένων η απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια συγκεντρώνει πιθανότητα 97% ενώ η καμπύλη διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (5,25 – 5,50%) φαίνεται πλέον να επικρατεί ως τον Μάιο του 2024. Υπό αυτό το πρίσμα η ομιλία του διοικητή της FED για τις άμεσές προθέσεις στις επόμενες συνεδριάσεις αποκτά σημαντικό ειδικό βάρος αφού η Αγορά δεν αποτιμά το ενδεχόμενο άλλων αυξήσεων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης