Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Simson: Πρέπει να περιορίσουμε τις εισαγωγές ρωσικού LNG - Οι δυνατότητες μέχρι το 2024

Simson: Πρέπει να περιορίσουμε τις εισαγωγές ρωσικού LNG - Οι δυνατότητες μέχρι το 2024
Οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μειώσει τις ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να επιδιώξει τη σταδιακή κατάργησή τους, δήλωσε σήμερα (14/9) η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Η Επίτροπος υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΕ έχει εισάγει 12,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού LNG τους τελευταίους 12 μήνες. Ο φετινός όγκος θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με το 2022 ή ακόμα μεγαλύτερος, είπε σε συνέδριο στη Βαρσοβία.

Οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό, παρά τα σχέδια της ΕΕ να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

Το μπλοκ έχει ήδη απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου όπως το ντίζελ. «Μπορούμε και πρέπει να μειώσουμε τις ρωσικές εξαγωγές LNG για να τις καταργήσουμε σταδιακά εντελώς», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Θέλω το Κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε ένα πακέτο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αυστηρές διατάξεις που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη μεμονωμένα να περιορίζουν, όπου η ασφάλεια του εφοδιασμού το επιτρέπει, την πρόσβαση στις ρωσικές εξαγωγές LNG».

Μείωση της κατανάλωσης

Σύμφωνα με τη Simson, υπήρχαν πάνω από 100 bcm αερίου αποθεμάτων στην ΕΕ πριν από τη χειμερινή περίοδο, ενώ επισημαίνεται ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου του μπλοκ από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 17% έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης πενταετίας χάρη στα μέτρα απόδοσης και μείωσης της ζήτησης. «Υπολογίζεται ότι η ΕΕ μπορεί να εξοικονομήσει 65 bcm φυσικού αερίου από τον Μάρτιο του 2023 έως τις 24 Μαρτίου», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης