Ενέργεια

BP: Παραίτηση του CEO μετά από καταγγελίες για προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους του

BP: Παραίτηση του CEO μετά από καταγγελίες για προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους του
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Looney δεν ήταν διαφανής στις αποκαλύψεις που έγιναν

«Κεραυνός εν αιθρία» στον κόσμο των καυσίμων και της ενέργειας αποτελεί η είδηση της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΡ, Bernard Looney.

Ο Looney παραιτήθηκε όντας λιγότερο από τέσσερα χρόνια στο εν λόγω πόστο μετά από πολλές καταγγελίες που έγιναν για προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους, όπως ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη 11/9/2023.

Ο «πετρελαϊκός γίγαντας» θεωρεί ότι το πρώην (πλέον) υψηλόβαθμο στέλεχός του δεν ήταν «πλήρως διαφανής» όσον αφορά στις προηγούμενες προσωπικές σχέσεις με τους συναδέλφους του.

«Ο κ. Looney ενημέρωσε σήμερα την Εταιρεία ότι τώρα αποδέχεται ότι δεν ήταν πλήρως διαφανής στις προηγούμενες αποκαλύψεις του. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για όλες τις σχέσεις και αποδέχεται ότι ήταν υποχρεωμένος να προβεί σε πληρέστερη αποκάλυψη.

Η BP plc ανακοινώνει ότι ο Bernard Looney έχει ειδοποιήσει την Εταιρεία ότι παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου με άμεση ισχύ», ανέφερε η ΒΡ.

Προσωρινά ο Οικονομικός Διευθυντής της BP, Murray Auchincloss, θα ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος όπως γνωστοποίησε η εταιρεία.


Πορεία του Looney στην ΒΡ

 Ο Looney, 53 ετών, ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2020 εκπονώντας φιλόδοξα σχέδια για τον βρετανικό «ενεργειακό γίγαντα» με στόχο να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 και να επενδύσει δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ο Looney αντικατέστησε τον Bob Dudley, ο οποίος είχε καθοδηγήσει την BP μετά τη διαρροή του Deepwater Horizon το 2010.

Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 1% πριν από την έκθεση που δημοσιεύτηκε μετά τις ώρες διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο.

Ο Looney οδήγησε τον όμιλο σε μερικά από τα πιο ταραχώδη χρόνια στη σύγχρονη ιστορία, από τον COVID-19 έως την ταχεία έξοδο από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας και μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής.

Νωρίτερα φέτος, η BP μείωσε τα σχέδια για μείωση της παραγωγής υδρογονανθράκων έως το 2030, στο 25% από τα επίπεδα του 2019 από 40% προηγουμένως - εξακολουθεί να είναι η πιο ριζική μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία μεταξύ των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου.

Η BP προσπάθησε να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να επιτύχει ανταγωνιστικές αποδόσεις από τις επιχειρήσεις της εκτός υδρογονανθράκων.


Υποαποδόσεις στις μετοχές της BP  

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι μετοχές της BP έχουν υποαποδόσεις από αυτές της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής Shell καθώς και των ομοτίμων στις ΗΠΑ Chevron και Exxon Mobil.

Αφού σημείωσε κέρδη ρεκόρ 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της BP μειώθηκαν κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόλα αυτά επέτρεψε στη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία να αυξήσει το μέρισμά της κατά 10%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης