Ενέργεια

Φήμες και παρασκήνιο πριν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Φήμες και παρασκήνιο πριν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα
Οι στόχοι και ο ρόλος της ΕΕ και των Αράβων

H Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) η οποία θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου, πρόκειται να καθορίσει την κατεύθυνση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για την υπόλοιπη δεκαετία.

Σύμφωνα με το Βloomberg, στην ετήσια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα επιδιώξει να ενισχύσει τη δυναμική πριν από τις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα που θα φιλοξενηθούν αργότερα.


Η επανεξέταση της προόδου της
Συμφωνίας του Παρισιού

Στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πριν από το τέλος του αιώνα και αναγνώρισαν την ανάγκη να αγωνιστούν για 1,5 βαθμό Κελσίου.

Φέτος οι χώρες πρόκειται να επανεξετάσουν την πρόοδό τους όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Πόρισμα έκθεσης για την πρόοδο της Συμφωνίας του Παρισιού

Συχνά αναφέρεται ως απολογισμός, η ανασκόπηση που σχεδιάστηκε για να δείχνει κάθε 5 χρόνια πώς οι πολιτικές υποσχέσεις συγκρίνονται με την πραγματικότητα και να ωθήσει τα έθνη να εξετάσουν πού μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών.

Η διαδικασία συλλογής πληροφοριών ξεκίνησε το 2021 και την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε (για πρώτη φορά) έκθεση σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπίστωσε ότι ο κόσμος είναι πολύ μακριά από το στόχο που είχε τεθεί.

Οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες στο Ντουμπάι και θα υιοθετήσουν μια απόφαση ή μια δήλωση που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης της αποτυχίας.


Οι απόψεις της ΕΕ και των ΗΑΕ για τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων

Η τοποθέτηση του κόσμου σε τροχιά επίτευξης των στόχων του Παρισιού θα απαιτήσει ταχύτερες μειώσεις της ρύπανσης και ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, πιέζουν για πιο σκληρές δεσμεύσεις, όπως η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και η «αιχμή» των εκπομπών (να σταματήσουν να ανεβαίνουν) έως το 2025. Ορισμένες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις εξακολουθούν να ανησυχούν για το κόστος του μετριασμού των εκπομπών σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

Προτιμούν να μιλούν για σταδιακή κατάργηση των «αδιάκοπων» ορυκτών καυσίμων, μια κίνηση που θα επέτρεπε τη χρήση βρώμικων πηγών ενέργειας εάν συνοδεύεται από τεχνολογίες αφαίρεσης εκπομπών.

Ο ορισμός του «αδιάκοπου» πρόκειται να είναι ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα στο Ντουμπάι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και βλέπουν τον ρόλο της τεχνολογίας να επιτρέψει τη συνεχή καύση βρώμικων καυσίμων στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι το CCS θα πρέπει να υπάρχει μόνο σε περιορισμένη κλίμακα και να χρησιμοποιείται μόνο για δύσκολα υποχωρημένους τομείς, σύμφωνα με μια προσχέδια έκδοσης της εντολής για το COP28 που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Ποιος πληρώνει για την πράσινη μετάβαση;

Ο μετριασμός των εκπομπών απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, ένα ζήτημα που διχάζει εδώ και καιρό φτωχές και πλούσιες χώρες. Ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τη δέσμευσή του να παρέχει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες - έναν στόχο που υποτίθεται ότι θα πετύχαινε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται χρηματοδότησης. Μάλιστα  ορισμένες από αυτές έχουν ήδη αντιμετωπίσει πλημμύρες και τυφώνες και χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους.

Περιμένω να αρχίσουν να έρχονται κάποιες νέες δεσμεύσεις πριν και κατά τη διάρκεια του COP», δήλωσε η Linda Kalcher (εκτελεστική διευθύντρια στο Strategic Perspectives, μια πανευρωπαϊκή ομάδα σκέψης).

Το επόμενο έτος, οι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο, μετά το 2025 συλλογικό στόχο για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένουν επίσης περισσότερες δεσμεύσεις για ένα ταμείο ζημιών και ζημιών, το οποίο συμφωνήθηκε στο COP27 για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Αναζητώντας τους ωφελημένους από τις αγορές άνθρακα

Πριν από δύο χρόνια οι αξιωματούχοι έθεσαν τους γενικούς κανόνες για μια νέα αγορά άνθρακα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και εξακολουθούν να αγωνίζονται για το πώς να την καταστήσουν λειτουργική.

Στο Ντουμπάι, οι απεσταλμένοι θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συστάσεις που συντάσσονται από το εποπτικό όργανο του προγράμματος άνθρακα για τη ρύθμιση της απομάκρυνσης άνθρακα.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις εθελοντικές αγορές.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την αξία των έργων μείωσης των εκπομπών εντός των συνόρων τους και αυτό είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια νέα συζήτηση στο COP28 σχετικά με το ποιος θα καρπωθεί τα οφέλη.

Από την Ινδονησία στην Κένυα μέχρι την Ονδούρα, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν περισσότερα από τα οφέλη τέτοιων έργων, είτε ως έσοδα είτε ως πίστωση για τους δικούς τους εθνικούς στόχους για το κλίμα.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα για τους επενδυτές και επίσης κίνδυνο διπλής καταμέτρησης, εάν τόσο οι εταιρείες όσο και οι χώρες διεκδικήσουν τις πιστώσεις, μια απειλή που πρέπει να αποφύγουν οι διαπραγματευτές.


Ο ρόλος των Αράβων στις συνομιλίες
για το κλίμα

Η φετινή COP φιλοξενείται από μια χώρα που διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και της οποίας προεδρεύει ο Σουλτάνος Αλ Τζάμπερ, ο οποίος ηγείται της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, της κρατικής εταιρείας παραγωγής των ΗΑΕ.

Η χώρα αντιμετώπισε απώθηση λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να διατηρήσει την εστίαση σε τομείς όπως το πώς να πληρώσει για τη ζημιά, αντί να την σταματήσει εξαρχής. Οι υποστηρικτές του Al Jaber συμπεριλαμβανομένου του John Kerry (ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα), υποστήριξαν ότι ο Al Jaber θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικός στο να πείσει άλλες χώρες οι οποίες είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Από την πλευρά του, ο Al Jaber έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης επαρκούς καθαρής ενέργειας, ώστε να καταργηθεί σταδιακά η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα  και με τρόπο που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν ότι τα κράτη που παράγουν πετρέλαιο θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις συνομιλίες για το κλίμα, διότι οι οικονομίες τους εξαρτώνται τόσο πολύ από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, η τοποθεσία της φετινής COP κάνει τους ακτιβιστές για το κλίμα να είναι επιφυλακτικοί για πιθανή πράσινη πλύση.

«Θέλουμε και αναμένουμε φιλόδοξα και συγκεκριμένα αποτελέσματα στο COP28 με στόχο την πραγματική αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Chiara Martinelli (διευθύντρια του Climate Action Network Europe).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης