Τελευταία Νέα

Έρευνα: Θα μειωθούν περισσότερο οι τιμές των μπαταριών EV των ηλεκτρικών οχημάτων

Έρευνα: Θα μειωθούν περισσότερο οι τιμές των μπαταριών EV των ηλεκτρικών οχημάτων
Η χαμηλή ζήτηση εκτός Κίνας και ο αυξημένος ανταγωνισμός συμπεριλαμβάνονται στις αιτιές που οδηγούν στην πτώση των τιμών

Η εταιρεία έρευνας αγοράς TrendForce δημοσίευσε την Πέμπτη 7/9/2023 μια έκθεση που δείχνει ότι η τιμή των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα EV και η αποθήκευση ενέργειας μειώθηκε κατά 10% τον Αύγουστο ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ζήτησης για τα αυτοκίνητα.

Η εταιρεία σημείωσε ακόμη ότι αναμένονται πρόσθετες μειώσεις τιμών καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Ιστορικά, το κόστος των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλότερο αρχικό κόστος των EV σε σύγκριση με τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE).

Ωστόσο, το κόστος της μπαταρίας EV μειώνεται σταδιακά με τα χρόνια, καθιστώντας τα οχήματα πιο προσιτά και δελεαστικά για τους καταναλωτές.

Η TrendForce ανέφερε ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα ήταν χαμηλότερη από την παραγωγή και ότι υπήρξε μείωση στο κόστος των κυττάρων φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP).


Λόγοι της πτώσης των τιμών

Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτή την μάλλον ξαφνική και απότομη πτώση, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην τεχνολογία, των οικονομιών κλίμακας και του αυξημένου ανταγωνισμού.

Συνοπτικά οι μειώσεις στις τιμές οφείλονται στους εξής λόγους:

Α) Οι βελτιώσεις στη χημεία των μπαταριών και στις διαδικασίες κατασκευής έχουν οδηγήσει σε μειωμένο κόστος παραγωγής.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2023, η Toyota ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που θα έβλεπε μια νέα τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης να μειώσει το κόστος των μπαταριών EV κατά 50%.

«Τόσο για τις υγρές όσο και για τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, στοχεύουμε να αλλάξουμε δραστικά την κατάσταση όπου οι τρέχουσες μπαταρίες είναι πολύ μεγάλες, βαριές και ακριβές.

Όσον αφορά τις δυνατότητες, θα επιδιώξουμε να μειώσουμε στο μισό όλους αυτούς τους παράγοντες», δήλωσε τότε ο Keiji Kaita (πρόεδρος του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την ουδετερότητα άνθρακα).

Β) Πολλές χώρες έχουν προσφέρει κίνητρα και επιδοτήσεις για να ενθαρρύνουν τους πελάτες να αγοράζουν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα για περιβαλλοντικούς λόγους.

Αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη μείωση των τιμών των μπαταριών EV.

Γ) Ολοένα περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να παράγουν EVS με συνέπεια ο ανταγωνισμός να αυξάνεται, στοιχείο που προσφέρει στους πελάτες περισσότερες επιλογές και επιτρέποντάς τους να απαιτούν πιο ανταγωνιστικές τιμές κόστους.

Δ) Λόγω της χαμηλής ζήτησης εκτός Κίνας, οι τιμές για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στην αποθήκευση ενέργειας έχουν επίσης μειωθεί, οδηγώντας τους κατασκευαστές μπαταριών να μειώσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του κόστους, πρόσθεσε η ερευνητική εταιρεία σύμφωνα με το Reuters.

«Με την υπερβολή στην ικανότητα παραγωγής κυψελών αποθήκευσης της Κίνας, ένας πόλεμος τιμών φαίνεται αναπόφευκτος, με συνεχιζόμενη σταδιακή πτώση των τιμών να αναμένεται για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε η TrendForce. Πόσο κοστίζουν?


Διαφορά στις τιμές των μπαταριών

Οι τιμές των μπαταριών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο της μπαταρίας, τη χωρητικότητά της και τον κατασκευαστή.

Συνήθως, οι τιμές των μπαταριών EV αναφέρονται ως προς το κόστος ανά kWh.

Το 2021, το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου (πιο δημοφιλής τύπος μπαταρίας που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα), μειώθηκε μεταξύ 100 και 200 $ ανά kWh. Το ποσό αυτό ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τα προηγούμενα έτη.

Λόγω της υπόσχεσής τους για βελτιωμένη ενεργειακή πυκνότητα και ασφάλεια, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, που θεωρούνται το επόμενο βήμα στην τεχνολογία των μπαταριών, αναμενόταν να κοστίζουν περισσότερο από τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Ωστόσο, καθώς προχωρούσε η τεχνολογία, μειώθηκαν και οι τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης