Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η Ουκρανία ξαναπήρε από τη Ρωσία τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κριμαίας

Reuters: Η Ουκρανία ξαναπήρε από τη Ρωσία τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κριμαίας
Οι Ουκρανοί ξαναέγιναν τα ενεργειακά αφεντικά στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως μεταδόθηκε από το Reuters,η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 11/09/2023 ότι οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα της Κριμαίας, την οποία είχε καταλάβει η Ρωσία το 2015.

Οι λεγόμενοι πύργοι Boyka είναι πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα και η Ουκρανία έχει ανακτήσει τον έλεγχό τους, όπως ανέφερε η αμυντική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενη από βίντεο στο YouTube.

Θυμίζουμε ότι οι εξέδρες για γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου καταλήφθηκαν από τη Ρωσία το 2015, μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Οι πλατφόρμες ανακαταλήφθηκαν από τη Ρωσία σε αυτό που η Ουκρανία περιέγραψε ως «μοναδική επιχείρηση».

«Για την Ουκρανία, η ανάκτηση του ελέγχου των Πύργων Μπόικο ήταν στρατηγικής σημασίας και ως εκ τούτου, η Ρωσία έχασε την ικανότητα να τους χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στο βίντεο.

«Η Ρωσία έχει στερηθεί τη δυνατότητα να ελέγχει πλήρως τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και αυτό κάνει την Ουκρανία πολύ κοντά στην ανάκτηση της Κριμαίας», λέει η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, «κατά τη διάρκεια μιας φάσης της επιχείρησης, διεξήχθη μάχη μεταξύ των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σε σκάφη και ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-30».

Το ρωσικό αεροσκάφος «χτυπήθηκε και αναγκάστηκε να υποχωρήσει», πρόσθεσε η Ουκρανία.


Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε γνωστοποιήσει τις μάχες
για πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κριμαία και η Μαύρη Θάλασσα έχουν γίνει ένα ολοένα και πιο σημαντικό θέατρο… μαχών στον πόλεμο που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία μάχονταν για στρατηγικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, η Ουκρανία έχει χτυπήσει αρκετές πλατφόρμες που ελέγχονται από τη Ρωσία.», ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης