Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Start-up ξεκίνησε το πρώτο έργο εξόρυξης λιθίου στην Αλμπέρτα

Start-up ξεκίνησε το πρώτο έργο εξόρυξης λιθίου στην Αλμπέρτα
Θα επεξεργάζεται έως και 150.000 τόνους προϊόντος λιθίου για μπαταρία ετησίως

Η καναδική επαρχία της Αλμπέρτα μόλις μπήκε στον παγκόσμιο αγώνα για την εξόρυξη λιθίου, αφού μια καναδική start-up εξόρυξης λιθίου εγκαινίασε το πιλοτικό εργοστάσιο Άμεσης Εξαγωγής Λιθίου (DLE), το πρώτο στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία.

Η E3 Lithium έλαβε νωρίτερα αυτό το έτος άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλμπέρτα (AER) για την κατασκευή και τη λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία ενός πιλότου άμεσης εξαγωγής λιθίου, που σχεδιάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τρίτο τρίμηνο του 2023.

«Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που δοκιμάζουμε επί τόπου τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων για άμεση εξαγωγή λιθίου σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας φέτος», δήλωσε τότε ο Chris Doornbos, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της E3 Lithium.

Μια πλήρους κλίμακας εμπορική μονάδα στην τοποθεσία του πιλοτικού έργου θα μπορούσε να λειτουργήσει το 2026 και να επεξεργάζεται έως και 150.000 τόνους προϊόντος λιθίου για μπαταρία ετησίως, δήλωσε ο Doornbos στο Bloomberg.

Προμήθειες

Η DLE θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα πηγή προμήθειας για το κρίσιμο ορυκτό. Η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να αυξηθεί καθώς προχωρά η ενεργειακή μετάβαση, ενώ η Δύση επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την επεξεργασία λιθίου της Κίνας.

«Η άμεση εξαγωγή λιθίου (DLE) και η απευθείας εξαγωγή λιθίου προς το προϊόν (DLP) μπορούν να είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ικανότητα της βιομηχανίας να ανταποκρίνεται ταχύτερα στην αυξανόμενη ζήτηση», ανέφερε η McKinsey & Company σε έκθεση πέρυσι.

Η τράπεζα UBS αναμένει ότι η Κίνα θα καταλήξει να ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς λιθίου έως το 2025. Τα ορυχεία που ελέγχονται από το Πεκίνο, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στην Αφρική, θα δουν τη συνολική τους παραγωγή λιθίου να τριπλασιαστεί σε μόλις τρία χρόνια—από 194.000 τόνοι το 2022 σε 705.000 τόνους έως το 2025, ανέφερε η UBS σε σημείωμα νωρίτερα φέτος, που μεταδόθηκε από το Bloomberg.

Αυτή η αύξηση της προσφοράς θα αυξήσει το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια προσφορά λιθίου στο 32% το 2025, από 24% το 2022, ανέφερε η τράπεζα.

Η Αλμπέρτα, από την πλευρά της, θα μπορούσε να έχει μεγάλες ευκαιρίες στις αναξιοποίητες άλμη λιθίου της, δήλωσε η Enverus Intelligence Research (EIR) σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης