Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αύξηση κόστους 25% για το πράσινο υδρογόνο με περιορισμένη μείωση εκπομπών δείχνει μελέτη

Αύξηση κόστους 25% για το πράσινο υδρογόνο με περιορισμένη μείωση εκπομπών δείχνει μελέτη
Ελάχιστα θα μειωθούν οι συνολικές εκπομπές στον τομέα της ενέργειας

Οι κανόνες της ΕΕ για την εισαγωγή ωριαίας αντιστοίχισης της πράσινης παραγωγής υδρογόνου με τη μεταβλητή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2030 θα αυξήσουν το κόστος του πράσινου Η2 πάνω από ένα τέταρτο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει η ιστοσελίδα hydrogeninsight.com.

Παράλληλα θα συμβάλουν ελάχιστα στη μείωση των συνολικών εκπομπών στον τομέα της ενέργειας.

Οι πρόσφατα εγκριθέντες κατ' εξουσιοδότηση νόμοι της ΕΕ για τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs), δηλαδή το πράσινο υδρογόνο και τα παράγωγά του, επιτρέπουν τη μηνιαία αντιστοίχιση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, όταν πρόκειται να αλλάξει σε ώρα με χρονική συσχέτιση.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να αποδεικνύουν κάθε ώρα ότι οι ηλεκτρολύτες τους έχουν καταναλώσει μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγεται εντός αυτής της ώρας.

Επιπλέον λόγω της ρήτρας προσθετικότητας του Delegated Act, όλη η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται πρέπει να έχει παραχθεί από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάστηκαν ειδικά για την παροχή ενέργειας για την παραγωγή πράσινης υδρογόνου. Αυτό οφείλεται στον φόβο ότι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών H2 θα κατανάλωνε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που διαφορετικά θα είχε χρησιμοποιηθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτώντας από τους διαχειριστές του δικτύου να πυροδοτήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων για να καλύψουν το έλλειμμα, αυξάνοντας έτσι τις συνολικές εκπομπές.


Συμπέρασμα έρευνας

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία πραγματοποίησαν μια μελέτη για να δουν τον αντίκτυπο που θα είχε η ωριαία χρονική συσχέτιση και η προσθετικότητα στο κόστος παραγωγής του πράσινου υδρογόνου.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ωριαία συσχέτιση θα αύξανε το κόστος του πράσινου υδρογόνου κατά 27,5%, σε σύγκριση με την ετήσια συσχέτιση, με τα δύο σενάρια να περιλαμβάνουν την προσθετικότητα.

Η ωριαία μοντελοποίησή τους διαπίστωσε ότι το ισοπεδωμένο κόστος του πράσινου υδρογόνου (LCOH) θα ήταν κατά μέσο όρο 4,58 € ανά κιλό, με βάση τις τιμές αιολικής ενέργειας 2017-2020 στη Γερμανία, αλλά σύμφωνα με το «ευέλικτο» σενάριο ετήσιου ταυτόχρονου, θα ήταν μόνο 3,32 €.

Και η μηνιαία απαίτηση ταυτόχρονης χρήσης της ΕΕ, η οποία ισχύει έως το 2030, θα είναι μόνο περίπου 10% υψηλότερη από ό,τι στα ευέλικτα σενάρια.


Μικρή μείωση στις εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας

Η μελέτη με τίτλο «Flexible green hydrogen: The effect of relaxing simultaneity requirements on project design, Economics and Energy Energy emissions», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Energy Policy βρήκε «λίγα στοιχεία σχετικά με το αν η παραγωγή πράσινου υδρογόνου χωρίς απαίτηση ταυτόχρονης χρήσης θα αύξανε τις εκπομπές στον τομέα της ενέργειας».

«Αντίθετα, διαπιστώνουμε μια ελαφρά μείωση των εκπομπών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες από τις εξεταζόμενες περιπτώσεις», προσθέτει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι τρέχουσες τάσεις στην ενεργειακή μετάβαση είναι πιθανό να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο αύξησης των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας».


Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί

Οι συγγραφείς Oliver Ruhnau (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας) και Johanna Schiele (πρώην συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που τώρα εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συνιστούν επομένως «έναν ευέλικτο ορισμό του πράσινου υδρογόνου, με ετήσιο κριτήριο προσθετικότητας και όχι

αυστηρή ωριαία απαίτηση ταυτόχρονης χρήσης».

Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί θα πρέπει μόνο να αποδείξουν ότι έχουν αγοράσει την ίδια ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας με την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν καταναλώσει σε ετήσια βάση και όχι κάθε ώρα.

Αυτό θα επιτρέψει στον επενδυτή και τον χειριστή ενός έργου πράσινου υδρογόνου να λύσουν τη σύνθετη αντιστάθμιση μεταξύ της ανταπόκρισης στη διαθεσιμότητα της αποκλειστικής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανταπόκρισης στις τιμές της αγοράς (και επομένως της διαθεσιμότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο το σύστημα) και της αύξησης

τη χρήση των ηλεκτρόλυσης, ενώ ταιριάζουν με τα χρονικά πρότυπα ζήτησης υδρογόνου».


Η συσχέτιση θα επανεξεταστεί το 2028

Τα καλά νέα για το Hydrogen Europe είναι ότι η ωριαία συσχέτιση από το 2030 δεν είναι αρκετά σταθερή.

Θα πραγματοποιηθεί επανεξέταση το 2028 πριν από την εισαγωγή του, η οποία θα μπορούσε να προτείνει να μην προχωρήσει.

Η επίσημη τοποθέτηση του εμπορικού οργανισμού Hydrogen Europe όταν τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά τις προγραμματισμένες κατ' εξουσιοδότηση πράξεις της, με ωριαία αντιστοίχιση από το 2030 ήταν η εξής: «Αυτοί οι αυστηροί κανόνες μπορούν να τηρηθούν, αλλά αναπόφευκτα θα κάνουν τα έργα πράσινου υδρογόνου πιο ακριβά και θα περιορίσουν τις δυνατότητες επέκτασής του, μειώνοντας τις θετικές επιπτώσεις των οικονομιών κλίμακας και επηρεάζοντας την ικανότητα της Ευρώπης να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν στο REPowerEU (να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 και να εισάγει άλλα δέκα εκατομμύρια τόνους από το μπλοκ)».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης