Ενέργεια

Τέταρτη άδεια για πλωτό σταθμό LNG στην BLUE SEA POWER - Το καθεστώς για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Τέταρτη άδεια για πλωτό σταθμό LNG στην BLUE SEA POWER - Το καθεστώς για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Από το φθινόπωρο του 2024 σε Χίο, Κω και Λέσβο και αργότερα στη Ρόδο, θα λειτουργούν τέσσερις πλωτοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο LNG

Αλλαγές στο τοπίο ηλεκτροπαραγωγής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) του Αιγαίου αναμένεται σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Ειδικότερα, από το φθινόπωρο του 2024 σε Χίο, Κω και Λέσβο και αργότερα στη Ρόδο, θα λειτουργούν τέσσερις πλωτοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο LNG από δύο κυπριακών συμφερόντων εταιρείες, την BLUE SEA POWER, θυγατρική της FLNG RUS Company.


Οι τρεις μονάδες της Χίου, της Κω και της Λέσβου έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ενώ πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε το αίτημα της εταιρείας BLUE SEA POWER για χορήγηση Άδειας Παραγωγής για αντίστοιχο πλωτό σταθμό παραγωγής ρεύματος 120 MW πλησίον της πόλης της Ρόδου, δίνοντας δύο εβδομάδες περιθώριο για αντιρρήσεις σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, πριν δώσει το «πράσινο φως».

Οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για τις μονάδες LNG της Χίου και της Κω είχαν εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2022 και για τη μονάδα της Λέσβου τον Δεκέμβριο του 2021. Η τελευταία αφορούσε την κατασκευή ενός πλωτού σταθμού FLNG (Floating Liquefied Natural Gas) στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, συνολικής ισχύος 80 MW από την FLNG RUS Company Limited. Οι άλλες αφορούν στην κατασκευή πλωτών σταθμών παραγωγής ρεύματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα ΜΔΝ της Χίου και της Κω, συνολικής ισχύος 72 MW και 120 MW αντίστοιχα, από την εταιρεία BLUE SEA POWER, θυγατρική της FLNG RUS Company.

Οι διάρκειες των αδειών

Για τη μονάδα της Χίου η άδεια είχε χορηγηθεί για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Ηλεκτρικού Σταθμού ως ΜΔΝ έως τα τέλη του 2028 ή έως τη διασύνδεση του νησιού, σε περίπτωση που η διασύνδεση ολοκληρωθεί νωρίτερα. Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός επταετίας, η πρώτη περίοδος λειτουργίας μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του 2031 ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Χίου. Για τη δεύτερη περίοδο η άδεια είχε χορηγηθεί έως το 31.12.2056.

Για τη Λέσβο και την Κω, οι άδειες ισχύουν για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Ηλεκτρικού Σταθμού ως ΜΔΝ έως τις 31.12.2027, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον τρία έτη (31.12.2030) ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Λέσβου και για τη δεύτερη περίοδο επίσης έως τα τέλη του 2056.

Για την πρώτη περίοδο, και για τις τρεις μονάδες στις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί άδεια παραγωγής θα κάνουν χρήση του δικτύου των ΜΔΝ και η λειτουργία των εργοστασίων θα γίνεται στα πλαίσια των συγκεκριμένων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Για τη δεύτερη περίοδο, οπότε τα νησιά θα έχουν διασυνδεθεί θα πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις με τον αρμόδιο διαχειριστή του Συστήματος αλλά και τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και τα τρία νησιά περιλαμβάνονται στο τελευταίο «πακέτο» έργων του προγράμματος διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, και αναμένεται να διασυνδεθούν έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Νέα τεχνολογία

Οι τρεις νέες μονάδες που θα εγκατασταθούν στα νησιά που ήδη έχουν λάβει την αδειοδότηση είναι σύγχρονες και ως νέας τεχνολογίας, έχουν ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και έτσι θα μπορούν να συμβάλουν και στη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αρχικά στα νησιά και αργότερα στο σύστημα. Επίσης, σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι Hydrogen Ready και να μπορούν μελλοντικά να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου. Αντίστοιχη θα είναι και η μονάδα της Ρόδου στην οποία, εάν δεν προκύψει κάποια εμπλοκή, θα της χορηγηθεί η άδεια παραγωγής έως τα τέλη του μήνα.

Έως σήμερα, στο Αιγαίο οι μοναδικές μονάδες βάσης που λειτουργούν για την παραγωγή ρεύματος στα ΜΔΝ είναι οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ, γι΄ αυτό προωθείται αλλαγή του Κανονισμού του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο μέλλον και οι τέσσερις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης