Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ επιδιώκει να μονιμοποιήσει τις κοινές αγορές φυσικού αερίου

Reuters: Η ΕΕ επιδιώκει να μονιμοποιήσει τις κοινές αγορές φυσικού αερίου
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των μελών της με φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να καταστήσει τις προσωρινές κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ ένα μόνιμο πρόγραμμα μετά την επιτυχή έναρξη λειτουργίας της νωρίτερα φέτος, όπως ανέφερε το Reuters την Τρίτη 5/9/2023, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ και ένα έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Η ΕΕ προέβη σε αυτή την πρόταση εν μέσω της πτώσης των παραδόσεων του εν λόγω καυσίμου από τους ρωσικούς αγωγούς και της γενικότερης ενεργειακής κρίσης του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κοινή πρωτοβουλία η οποία πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο του 2023, αποσκοπεί στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τα μέλη της ΕΕ.

Βάσει πηγών του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τώρα να το καταστήσει μόνιμο σύστημα ως μέρος της αναθεώρησης των κανόνων της αγοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Διαγωνισμός

Τον Μάιο του 2023, η ΕΕ ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για κοινή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου της.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαγωνισμού, η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από 25 εταιρείες προμήθειας που ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) – ξεπερνώντας τα 11,6 bcm κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ μέσω του πρόσφατα ιδρυθέντος μηχανισμού AggregateEU.

«Οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας απευθείας με τις προμηθευτικές εταιρείες, χωρίς ανάμειξη της Επιτροπής», ανέφερε η ΕΕ.

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας και του μηχανισμού κοινής αγοράς, οι όγκοι ζήτησης που υποβάλλονται στην πλατφόρμα θα συγκεντρωθούν στη συνέχεια και θα γίνει αντιστοίχιση   με τις προσφορές των πωλητών μέσω διαγωνισμού.

Κάθε γύρος διαγωνισμού (κάθε δύο μήνες) διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Τόσο ο τύπος παράδοσης, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ή εθνικό σημείο εξισορρόπησης, όσο και η ημερομηνία, θα πρέπει να υποδεικνύονται από μια εταιρεία κατά την υποβολή της ζήτησης φυσικού αερίου.

Αυξήθηκαν οι εγγραφές στον κοινό μηχανισμό αγοράς φυσικού αερίου

Από τον Μάιο του 2023, η ΕΕ είχε περισσότερες από 110 εταιρείες εγγεγραμμένες στον λεγόμενο κοινό μηχανισμό αγοράς φυσικού αερίου AggregateEU. Από τότε έχουν γίνει νέες εγγραφές.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της EC, οι εταιρείες θα έχουν μόνιμη επιλογή να συμμετέχουν εθελοντικά σε κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, οι κοινές αγορές θα καταστούν υποχρεωτικές για να αποτρέψουν τα κράτη μέλη της ΕΕ από τον ανταγωνισμό για την ίδια προμήθεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης