Επικαιροποιείται το Master Plan
Ενόψει της τριήμερης κακοκαιρίας, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι στο προσκήνιο. Επί του παρόντος, έξι έργα βρίσκονται σε κάποιο στάδιο υλοποίησης και ως το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και ομβρίων περιοχής Νέας Μάκρης, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης θα είναι 24 μήνες. Συγχρόνως, υλοποιούνται τέσσερις μελέτες για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η Αττική, δεδομένου ότι τα ακραία φαινόμενα εντείνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας -όχι η συντήρηση και ο καθαρισμός υδατορεμάτων ή ορεινής υδρονομίας-, εφόσον χαρακτηριστούν με υπουργική απόφαση σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου.
Εν εξελίξει αντιπλημμυρικά έργα
Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υλοποιούνται αυτή την περίοδο έξι έργα, συνολικής αξίας 269.781.200 ευρώ. Μεταξύ αυτών, δύο είναι εκείνα που αναμένεται να παραδοθούν πιο άμεσα.
Το πρώτο αφορά στη διευθέτηση του χειμάρρου Αγίου Γεωργίου (Γιαννούλας) Θριασίου Πεδίου, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 10,19 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Intrakat.
Το δεύτερο είναι το τρίτο και τελευταίο τμήμα του ρέματος Εσχατιάς, μήκους περίπου 4,8 χλμ., συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης και των ρεμάτων Αγίου Γεωργίου και Πικροδαφνέζας. Ο προϋπολογισμός είναι 86,2 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο επίσης την Intrakat. Και τα δύο έργα έχουν, σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων, ορόσημο παράδοσης τον Οκτώβριο του 2023.
Εντός του 2024, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί με την ανάδοχο ZITAKAT, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών που βρίσκεται στα νότια της Πάρνηθας και εκβάλει στον Κηφισό. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης ανέρχεται σε 23,5 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2025, προγραμματίζεται η παράδοση των έργων για τη διευθέτηση των ρεμάτων Ραφήνας και Αγίου Γεωργίου Ανατολικής Αττικής, που έχει αναλάβει η Intrakat, και Ερασίνου Ανατολικής Αττικής, που υλοποιεί η κοινοπραξία Intrakat-ΤΕΚΑΛ.
Ετοιμάζεται Master Plan για οκτώ ζώνες υψηλού κινδύνου
Όσον αφορά στη μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων της Αττικής είναι στο τελευταίο στάδιο παραλαβής της σύμβασης. Στόχος του Master Plan είναι να εντοπιστούν και να ιεραρχηθούν τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, για τον μετριασμό των συνεπειών από πλημμύρες στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού́ Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΥΚΠ). Οι οκτώ ζώνες είναι: Μεσόγεια, Κορινθία – Κορινθιακός Κόλπος, Νησιά Σαρωνικού, Ευβοϊκός, Λαυρεωτική – Ανάβυσσος – Μακρόνησος, Μέγαρα – Κινέττα, Θριάσιο και Λεκανοπέδιο Αττικής.
Σε διαβούλευση βρίσκονται επί του παρόντος οι δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε λεκάνες απορροής περιοχής Μαραθώνα και επικαιροποίησης μελετών διευθέτησης Ερασίνου, καθώς και για τη διευθέτηση οριοθέτηση του ποταμού Κηφισού στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες – ανάντη Κόκκινου Μύλου ως Αττική Οδό. Στα τέλη Ιουνίου, υπεγράφη και η σύμβαση για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και τη συμπλήρωση των μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη.
www.worldenergynews.gr