Ενέργεια

Montel: Ο Putin μπορεί ακόμα να ασκήσει πίεση στο χειμερινό εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο

Montel: Ο Putin μπορεί ακόμα να ασκήσει πίεση στο χειμερινό εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο
Προτεραιότητα στη δημιουργία εσόδων και στην άσκηση γεωπολιτικής πίεσηςδίνει ο Ρώσος πρόεδρος

Ο στόχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να χρησιμοποιήσει την παροχή φυσικού αερίου ως στρατηγικό εργαλείο στον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται να παραπαίει, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να έχει κάποια μόχλευση αυτόν τον χειμώνα, ανέφερε τη Δευτέρα η τράπεζα SEB σύμφωνα με το Montel.
«Σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, η Ρωσία δεν φαίνεται πλέον έτοιμη να διατηρήσει σφιχτή την ΕΕ κατά τη διάρκεια του χειμώνα», ανέφερε η σουηδική τράπεζα σε σημείωμα.
«[Αλλά] ο Putin μπορεί να εξακολουθεί να έχει μόχλευση στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της ΕΕ».

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου κυμαινόταν μεταξύ 10-25% των ιστορικών μέσων όρων από αυτήν την εποχή πέρυσι και επί του παρόντος πλησίαζε το ανώτερο όριο αυτού του εύρους, ανέφερε.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη λάμβανε το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά έκτοτε αυτό μειώθηκε σε λιγότερο από 10% εν μέσω ρωσικών περικοπών και των προσπαθειών σε όλη την ΕΕ να αποφύγει τον προμηθευτή.

«Ο Putin έχει δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία εσόδων και στην άσκηση γεωπολιτικής πίεσης περιορίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό στην ΕΕ», ανέφερε η τράπεζα, προσθέτοντας ότι αυτό παραμένει μια «πράξη εξισορρόπησης».
«Αν οι εξαγωγές πέσουν στο μηδέν, τα έσοδα εξαφανίζονται, αλλά αν είναι πολύ υψηλά, η ενεργειακή κρίση της ΕΕ υποχωρεί».

Κίνδυνοι

Ωστόσο, παρέμεινε ο κίνδυνος η Ρωσία να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση αυτόν τον χειμώνα, όποτε είναι δυνατόν, προειδοποίησε η τράπεζα.
Αν η Ρωσία ήθελε «να ενισχύσει τη γεωπολιτική της πίεση», θα χρειαζόταν να μειώσει περαιτέρω τις ροές -ίσως στο 10% περίπου των ιστορικών μέσων τιμών- καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, είπε.

Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει ακόμη να αναμένει περιστασιακές διακοπές των εξαγωγών φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ψυχρών περιόδων του μέσου χειμώνα, οι οποίες θα «επηρέαζαν σημαντικά τις τιμές», σημείωσε.

Αυτό συμβαίνει ότι παρά το γεγονός τα αποθέματα σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν ήδη αυξηθεί στο 93% περίπου της χωρητικότητας, με τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin να λέει ότι αυτό θα σήμαινε λιγότερο ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

«Τέτοια αποθέματα ρεκόρ έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι η ΕΕ κρατά καλά την κατάσταση στα χέρια της, προετοιμασμένη για το χειμώνα», ανέφερε η τράπεζα.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να το δηλώσουμε με βεβαιότητα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης