Διεθνή

Γκαμπόν: Ο στρατός ελέγχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα μαγγανίου, τα ορυκτά, το πετρέλαιο

Γκαμπόν: Ο στρατός ελέγχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα μαγγανίου, τα ορυκτά, το πετρέλαιο
Ενώ η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα δεν επηρεάστηκε από το πραξικόπημα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς την Τετάρτη, εν μέρει λόγω ανησυχιών για πιθανή απώλεια προσφοράς
Οι εκλογές στη Γκαμπόν έληξαν με πραξικόπημα, με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας να καταλαμβάνουν την εξουσία μετά από ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Ali Bongo, μέλος μιας οικογένειας που ελέγχει το έθνος της Κεντρικής Αφρικής για περισσότερα από 50 χρόνια– κέρδισε μια τρίτη θητεία, σύμφωνα με το Oilprice.

Από το πρωί της Τετάρτης 30/8, όλοι οι κρατικοί θεσμοί είχαν διαλυθεί, με τον στρατηγό Brice Oligui Nguema να φαίνεται να έχει τοποθετηθεί ως αρχηγός της χούντας.
Το πραξικόπημα στη Γκαμπόν ακολουθεί  το πραξικόπημα στον Νίγηρα τον Ιούλιο.

Ο Ali Bongo ανέλαβε την εξουσία στην Γκαμπόν το 2009, αντικαθιστώντας τον πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1967.

Η θητεία της οικογένειας Bongo ήταν ασταθής, ιδιαίτερα από το 2016, όταν οι πρώτες αμφισβητούμενες εκλογές προκάλεσαν περαιτέρω αναταραχές και οδήγησαν σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τρία χρόνια αργότερα.

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα ενθάρρυνε πιθανώς τους στρατιωτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους.

Τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν εκατοντάδες ανθρώπους να πανηγυρίζουν το πραξικόπημα στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου η αντίδραση στην οικογένεια Bongo έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, κυρίως επειδή ο πετρελαϊκός και ορυκτός πλούτος της χώρας θεωρείται ότι αποθησαυρίστηκε από τους Bongo.

Η Γκαμπόν είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα και το μικρότερο μέλος του ΟΠΕΚ, με περίπου 200.000 bpd παραγωγή, αν και η πετρελαϊκή βιομηχανία της βρίσκεται σε πτώση από το 2014.

Αύξηση τιμών πετρελαίου

Ενώ η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα δεν επηρεάστηκε από το πραξικόπημα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς την Τετάρτη, εν μέρει λόγω ανησυχιών για πιθανή απώλεια προσφοράς.

Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν περίπου 0,70% στις 10:30 π.μ. ET.
Η Assala Energy του Ομίλου Carlyle, η οποία παράγει πετρέλαιο στην Γκαμπόν, δήλωσε στο Reuters ότι η παραγωγή δεν επηρεάστηκε από το πραξικόπημα.

Η Γκαμπόν είναι ήδη πλούσια σε άλλα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του μαγγανίου, φιλοξενεί μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα μαγγανίου στον κόσμο και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός, ενώ φιλοξενεί επίσης κοιτάσματα χρυσού και σιδήρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης