Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα της πρώτης φάσης του ΥΔΩΡ 2.0 στην ολοκλήρωση του οποίου θα αρδεύονται 1,3 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης. Τέσσερα έργα από την πρώτη εξάδα διαγωνισμών, συνολικού ύψους 839 εκατ. ευρώ, προχωρούν στη δεύτερη φάση με τέσσερις ισχυρές συμμετοχές: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Intrakat, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Μεσόγειος και Thalis – Άβαξ – Γκολιόπουλος.
Πρόκειται για έργα ΣΔΙΤ, με διάρκεια 25 ετών και προϋπολογισμό που αθροιστικά φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη τα ενδιαφερόμενα σχήματα θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των έργων. Δεδομένου ότι τα εν λόγω αρδευτικά έργα λόγω του «πράσινου» αποτυπώματός τους και της συμβολής τους στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι διαδικασίες τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς.
Η χαρτογράφηση των έργων
Το μεγαλύτερο πρότζεκτ αφορά στη μεταφορά νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, προϋπολογισμού κατασκευής 210 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης συνολικού μήκους άνω των 300 χιλιομέτρων. Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει υπόγειο δίκτυο για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων και θα ωφεληθούν πάνω από 5.000 αγρότες.
Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συμβολή και του δεύτερου έργου στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η ανάπτυξη του Αρδευτικού Δικτύου Υπέρειας Λάρισας – Ορφανών Καρδίτσας, ύψους 132,98 εκατ. ευρώ, θα αρδεύει ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας.
Αντίστοιχα σημαντικό θα είναι για την Πέλλα το έργο για το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου, ύψους 122 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και την βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας.
Το τέταρτο έργο αφορά σε αρδευτικές υποδομές στο Λασίθι της Κρήτης. Ο διαγωνισμός για τη Λιμενοδεξαμενή Χοχλακίων – Φράγμα Αγίου Ιωάννη, προϋπολογισμού 69,31 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια του νομού Λασιθίου, με τα συνοδά της έργα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας. Επίσης, την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.
Τα «πρωτάκια» του ΥΔΩΡ 2.0
Σε πιο ώριμη φάση βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα δύο έργα που έκοψαν πρώτα το νήμα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. Η εκκίνηση σήμανε τους τελευταίους μήνες του 2022. Πρόκειται για το αρδευτικό του Ταυρωπού ποταμού, ύψους 159,65 εκατ. ευρώ, καθώς και το φράγμα Μιναγιώτικο στην Πύλο, ύψους 145 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα διεκδικούν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Κωνσταντινίδης, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – Intrakat – Μεσόγειος, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Άβαξ.
Σύντομα οι δύο διαγωνισμοί θα περάσουν στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, ώστε στη συνέχεια να επιλεγεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσει η διαδικασία της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.www.worldenergynews.gr