Ενέργεια

Η Gunvor υπερδιπλασιάζει στα 450 εκατ. δολ. την πρόβλεψη για πρόστιμο στις ΗΠΑ

Η Gunvor υπερδιπλασιάζει στα 450 εκατ. δολ. την πρόβλεψη για πρόστιμο στις ΗΠΑ

 Τα έσοδα του trader  ενέργειας μειώθηκαν στα 61 δισ. δολάρια από 106 δισ. δολάρια λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου

 

Τα καθαρά κέρδη της Gunvor στο πρώτο εξάμηνο του παγκόσμιου trader ενέργειας μειώθηκαν στα 803 εκατομμύρια δολάρια από 841 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ανέφερε την Παρασκευή, επικαλούμενη χαμηλότερη αστάθεια στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ υπερδιπλασίασε μια πρόβλεψη για ενδεχόμενο πρόστιμο στις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και η CFTC διερεύνησαν τις επιχειρηματικές συναλλαγές της Gunvor στον Ισημερινό και εγκάλεσαν την εταιρεία το 2020.

Ένας πρώην υπάλληλος της Gunvor ομολόγησε την ενοχή του το 2021 για αυτό που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ αποκαλούσαν σχέδιο δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων του Ισημερινού για να κερδίσουν επιχειρήσεις. Η Gunvor αύξησε το ποσό που είχε δεσμευτεί για να καλύψει ένα αναμενόμενο πρόστιμο στα 450 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου, από 200 εκατομμύρια δολάρια που είχε δεσμευτεί το 2022.

Τα έσοδα του trader με έδρα τη Γενεύη μειώθηκαν στα 61 δισεκατομμύρια δολάρια από 106 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου καθώς η αγορά άρχισε να ομαλοποιείται μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Gunvor, ένας από τους πέντε κορυφαίους trader πετρελαίου, πέτυχε καθαρά κέρδη ρεκόρ πλήρους έτους 2,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ενώ ανταγωνιστές όπως η Mercuria και η Vitol σημείωσαν επίσης μεγάλα κέρδη μετά τις ακραίες μετατοπίσεις της αγοράς λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 1,83 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 1,79 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Ενώ τα περιθώρια συναλλαγών αργού και προϊόντων πετρελαίου επηρεάστηκαν από τη χαμηλότερη αστάθεια των τιμών, η διαπραγμάτευση LNG συνέχισε τις ισχυρές επιδόσεις της χάρη στα κερδοφόρα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της», είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι ο όγκος διαπραγμάτευσης LNG μειώθηκε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης