Επικαιρότητα

Κομισιόν: Παραίτηση του Φρανς Τίμερμανς

Κομισιόν: Παραίτηση του Φρανς Τίμερμανς
Θα μετάσχει στις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία τον ερχόμενο Νοέμβριο

Παραιτήθηκε επισήμως από την θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Φρανς Τίμερμανς, προκειμένου να μετάσχει στις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τη σχετική πρόθεσή του πάντως είχε ήδη γνωστοποιήσει πριν από έναν περίπου μήνα, όταν σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει πως θα ήθελε να μετάσχει στις πρόωρες εκλογές στη χώρα του στις 22 Νοεμβρίου ως επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου Εργατικών και Πρασίνων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την πολύχρονη και επιτυχή θητεία του Φρανς Τίμερμανς στην Κομισιόν, καθώς και για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους Ευρωπαίους πολίτες και αποδέχθηκε την παραίτηση του, που τέθηκε σε άμεση ισχύ.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτός από έμπειρος πολιτικός –καθώς έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών– έχει στο χαρτοφυλάκιό του από το 2019 ίσως την πιο φιλόδοξη συμφωνία της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής, την Πράσινη Συμφωνία. Όμως ακριβώς επειδή θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» και πιο ισχυρός υποστηρικτής της, η είδηση της αποχώρησής του προκάλεσε αρκετή απογοήτευση σε πολλές πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα επειδή συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ολοκλήρωση της εν λόγω συμφωνίας έως τις επόμενες ευρωεκλογές.

Το «μέλλον» της «Πράσινης Συμφωνίας»

Για τον λόγο αυτό, το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της «Πράσινης Συμφωνίας» ανατέθηκε ήδη με απόφαση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στον επίσης πολύπειρο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα αναλάβει προς το παρόν και το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής Δράσης για το Κλίμα «έως ότου υπάρξει διορισμός νέου μέλους της Κομισιόν ολλανδικής εθνικότητας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της ανέφερε ότι η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της «Πράσινης Συμφωνίας» στον Μάρος Σέφκοβιτς θα εξασφαλίσει «την απρόσκοπτη συνέχιση της προστασίας του κλίματος και της Πράσινης Συμφωνίας με την απαιτούμενη φιλοδοξία». «Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας απαιτεί έναν ακόμα πιο εντατικό διάλογο με τη βιομηχανία, τους βασικούς φορείς, όπως τους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων, αγρότες αλλά και πολίτες. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε μια ισχυρή διεθνή στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα οικονομικά και γεωπολιτικά μας συμφέροντα» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν παράλληλα έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την ισπανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις αλλαγές, ώστε οι διαδικασίες να συνεχιστούν απρόσκοπτα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Στην ίδια ανακοίνωση προστέθηκε δήλωση της προέδρου της Κομισιόν που ευχαριστεί τον Φρανς Τίμερμανς  «για το παθιασμένο και ακούραστο έργο του να κάνει πραγματικότητα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Όπως επεσήμανε «χάρη στην εξαιρετική συμβολή του και ισχυρή προσωπική δέσμευση, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος». «Η συμβολή του Τίμερμανς στο έργο της Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό εγχείρημα υπερβαίνει την Πράσινη Συμφωνία» προσέθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθυμίζοντας ότι ο 62χρονος βετεράνος πολιτικός και ευρωπαίος αξιωματούχος «είχε συμβάλλει στη διαμόρφωση πολλών από τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν πάντα με συλλογικό πνεύμα». Ο Φρανς Τίμερμανς άλλωστε είχε υπηρετήσει την Κομισιόν και την περίοδο 2014 – 2019 ως πρώτος αντιπρόεδρος έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του κρίσιμα θέματα όπως το κράτος δικαίου, τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων, διοργανικών σχέσεων κ.α. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης