Χρηματιστήριο & Αγορές

BETA: Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

BETA: Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις
Η ελληνική αγορά παρέμεινε ευθυγραμμισμένημε την τάση του εξωτερικού καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κλειδώσουν κέρδη ή να απέχουν από την ανάληψη νέων θέσεων
Οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα,την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και οι ενδείξεις για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ βάρυναν τοχρηματιστηριακόκλίμα περαιτέρω οδηγώντας σε ρευστοποιήσειςστο ΧΑγια τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η ελληνική αγορά παρέμεινε ευθυγραμμισμένημε την τάση του εξωτερικού καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κλειδώσουν κέρδη ή να απέχουν από την ανάληψη νέων θέσεων αναμένοντας την κατάσταση στο εξωτερικό να σταθεροποιηθεί.Κατά την διάρκεια της εβδομάδας οιαποδόσεις των 10ετών αμερικανικώνομολόγων ανέβηκαν στο υψηλότερο σημείο (4,3%) από τις 7 Νοεμβρίου του 2007 ενώ το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο άρχισε να αποκτά υπολογίσιμες πιθανότητες (44%) έναντι των εκτιμήσεων που επικρατούσαν την προηγούμενη εβδομάδα (30%).

BETA.png


Υπό αυτό το πρίσμα η αγορά δεν έμεινε ασυγκίνητη, τα καλά αποτελέσματα πέρασαν στο παρασκήνιο και οι πωλητές σε μια αγορά που οι βασικοί συμμετέχοντες μάλλον βρίσκονται σε διακοπές επικράτησαν με άνεση. Η πίεση από το εξωτερικό έρχεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει σοβαρό αντίβαροεγχώριας οικονομικής ειδησεογραφίας. Τα αποτελέσματα των εταιριών ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερα από τα αναμενόμενα (οι τράπεζες στο σύνολο τους ξεπέρασαν με ένα εντυπωσιακό 11% της εκτιμήσεις της Αγοράς), η προοπτική για το υπόλοιπο της χρήσης παραμένει αισιόδοξη αλλά η δυναμική των φρέσκων ειδήσεων απουσιάζει χαρακτηριστικά. Αναμενόμενα η εστίαση θα παραμείνει στο εξωτερικό, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα όταν και επανεκκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου και πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου.

Στις κυριότερες οικονομικές αναφορές του εξωτερικού ξεχωρίζουν τα στοιχεία κατοικιών στις ΗΠΑ (Τρίτη 22/08 και Τετάρτη 23/08) και οι δείκτες ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου στην Γερμανία (Παρασκευή 25/08).Τεχνικά,η εικόνα έχει αλλάξει άρδην από το τέλος Ιουλίου. Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες τάσεις έχουν γυρίσει πτωτικοί με κομβική συνεδρίαση αυτήν της 11ηςΑυγούστου.
Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με τη πλαγιοανοδική γραμμή τάσης που ξεκινάει από τις αρχές Οκτωβρίου και εφάπτεται των τιμών στα μέσα Απριλίου. Το ραντεβού συγκλίνει προς τις 1.230 –1.220 μονάδες το οποίο εκφράζει επί του παρόντος την εξάντληση της καθοδικής διόρθωσης της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022. Σε αυτό συμφωνούν και οι αναλογίες διόρθωσης αυτής της περιόδου με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1218 μονάδες. Οι τέσσερις πτωτικές εβδομάδες έχουν αποκλιμακώσει αισθητά τους ταλαντωτές στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα ενώ ο MACDέδωσε σήμα πώλησης στην εβδομάδαγια πρώτη φορά μετά 9 μήνες.

Η διαγραμματική εικόνα δεν είναι βραχυπρόθεσμα αισιόδοξη και η όποια αντίδραση ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένεται αφού δοκιμαστούν υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές. Η προβολή των δεικτών σε αυτό το ενδεχόμενο συμπίπτει με την περιοχή των 1.250 –1.230 μονάδων επίπεδο.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση της πτώσης προς τις 1.250 μονάδες την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η έλλειψη εγχώριων καταλυτών ή νέων λόγω και της εποχικής συγκυρίας δεν βοηθά στην ανοδική αυτονόμηση της αγοράς και ως εκ τούτου ο διεθνής παράγοντας θα παραμείνει κυρίαρχος στην διαμόρφωση της τάσης.Την Δευτέρα η μετοχή της Austriancardθα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα των δωρεάν μετοχών (1:1) οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 23Αυγούστου. Την Δευτέρα επίσης οι μετοχές της Λάμψα θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 0,4 ευρώ ανά μετοχή.

Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία έντοκων γραμματίων έξι μηνών (προηγ. δημ. επιτόκιο 3,80%). Την ίδια μέρα οι μετοχέςτης Jumboθα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 0,3220 ευρώανά μετοχή, οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 0,20ευρώ ανά μετοχήκαθώς και οι μετοχές των εταιρειών Μύλοι Κεπενού και Ελαστρονοι οποίες θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0,047και 0,2020 ευρώανά μετοχήαντίστοιχα. Την Πέμπτη είναι η σειρά της Κρι-Κρι να διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,2 ευρώ ανά μετοχή ενώ τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης στην Κλουκίνας από την IntracomProperties.


βετα2.png



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης