Ενέργεια

Ασία: Πιέσεις για τα διυλιστήρια καθώς το Κουβέιτ μειώνει τις εξαγωγές αργού

Ασία: Πιέσεις για τα διυλιστήρια καθώς το Κουβέιτ μειώνει τις εξαγωγές αργού

Οι εξαγωγές αργού του Κουβέιτ θα μειωθούν έως και 18% το δεύτερο εξάμηνο του 2023

    

 

Τα ασιατικά διυλιστήρια αναζητούν αργό πετρέλαιο για να αντικαταστήσουν την προσφορά του Κουβέιτ, καθώς ο παραγωγός του ΟΠΕΚ μειώνει τις εξαγωγές σχεδόν κατά το ένα πέμπτο για να τροφοδοτήσει το τεράστιο νέο του διυλιστήριο, το οποίο ανεβάζει τις τιμές για άλλους τύπους αργού και πιθανόν να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους.

Οι χαμηλότερες εξαγωγές του Κουβέιτ ακολουθούν τις περικοπές από τη Σαουδική Αραβία που οδήγησε τις τιμές του Brent κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι και άφησε ελάχιστο χώρο στα διυλιστήρια της Ασίας, που εξαρτώνται από τη Μέση Ανατολή για περισσότερα από τα δύο τρίτα των εισαγωγών αργού.

Τα κινεζικά διυλιστήρια, τα οποία έχουν επενδύσει πολλά σε νέες μονάδες που έχουν σχεδιαστεί για την επεξεργασία αργού, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα.

Το μειωμένο πετρέλαιο από τη Ρωσία έχει απαλύνει μέρος των πιέσεων αντικαθιστώντας μέρος της προσφοράς του Κουβέιτ, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι πελάτες του Κουβέιτ θα πρέπει να πληρώσουν για παρόμοιας ποιότητας αργό από άλλους προμηθευτές όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή να αγοράσουν ακριβότερους τύπους από άλλες περιοχές.

«Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι κορυφαίοι διεκδικητές για την κάλυψη του κενού εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή λόγω της παραγωγής και της εξαγωγής μεσαίων όξινων βαρελιών», δήλωσε ο Janiv Shah, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.

«Είναι απίθανο να μπορέσουν να καλύψουν πλήρως τη ζήτηση».

Περικοπές

Οι συνεχείς περικοπές της παραγωγής από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους και η νέα ικανότητα διύλισης που έχει σχεδιαστεί για την επεξεργασία ξινού αργού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμένη προσφορά μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο αναλυτής της Energy Aspects Sun Jianan.

Οι αποστολές αργού πετρελαίου του Κουβέιτ συρρικνώθηκαν κατά περίπου 10% σε 1,61 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο-Ιούλιο από την ίδια περίοδο του 2022, καθώς το διυλιστήριο Al Zour αυξήθηκε, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Οι εξαγωγές προς την Ταϊβάν, την Κίνα και την Ινδία μειώθηκαν περισσότερο από 17% την ίδια περίοδο, ενώ οι όγκοι για το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη μειώθηκαν στο μηδέν, έδειξαν τα στοιχεία.

Το δεύτερο εξάμηνο, το Κουβέιτ θα μειώσει τις εξαγωγές του έως και 300.000 bpd, μειωμένες κατά 18% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, καθώς εκτρέπει την προσφορά στο εργοστάσιο Al Zour 615.000 bpd, το οποίο άνοιξε την τρίτη και τελευταία μονάδα απόσταξης αργού (CDU) το Ιούλιο, σύμφωνα με τις συμβουλευτικές εταιρείες FGE, Energy Aspects, Rystad Energy και S&P Global Commodity Insights.

Επιπλέον, η κοινή επιχείρηση του Κουβέιτ 230.000 bpd διυλιστήριο Duqm στο Ομάν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι τα τέλη του 2023, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές αργού Κουβέιτ κατά επιπλέον 100.000 bpd σε 200.000 bpd το 2024, ανέφεραν οι εταιρείες συμβούλων.

Η Kuwait Petroleum Corp (KPC) έχει ειδοποιήσει τους αγοραστές ότι οι όγκοι ενδέχεται να παρουσιάζουν διακυμάνσεις κάθε μήνα και θα μπορούσαν να λειτουργία, είπε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης