Ενέργεια

Yellen: Ανησυχία για τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας

Yellen: Ανησυχία για τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας

Η κυριαρχία της Κίνας πρόκληση για την ενεργειακή μετάβαση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια διαφοροποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού στις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας για να αποφύγουν να αφήσουν ένα μεγάλο μέρος των υλικών και της επεξεργασίας σε μια χούφτα χώρες, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

«Καθώς απομακρυνόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τους κινδύνους υπερσυγκέντρωσης σε αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας», είπε η Yellen σε ομιλία της στο Λας Βέγκας τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει το Reuters.

«Σήμερα, η παραγωγή κρίσιμων εισροών καθαρής ενέργειας – από μπαταρίες έως ηλιακούς συλλέκτες και κρίσιμα ορυκτά – είναι συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες», πρόσθεσε η υπουργός.

Η Κίνα, η Ινδονησία και αρκετές αφρικανικές χώρες κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, πρώτων υλών και επεξεργασίας, πολλών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών.

Καθώς οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ορυκτά εκτινάσσονται στα ύψη, η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί στις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την ενεργειακή μετάβαση.


Η Κίνα

Η UBS αναμένει ότι η Κίνα θα καταλήξει να ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς λιθίου έως το 2025. Τα ορυχεία που ελέγχονται από το Πεκίνο, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στην Αφρική, θα δουν τη συνολική τους παραγωγή λιθίου να τριπλασιαστεί σε μόλις τρία χρόνια—από 194.000 τόνοι το 2022 σε 705.000 τόνους έως το 2025, ανέφερε η UBS σε σημείωμα νωρίτερα φέτος, που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg.

Αυτή η αύξηση της προσφοράς θα αυξήσει το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια προσφορά λιθίου στο 32% το 2025, από 24% το 2022, ανέφερε η τράπεζα.

Μια έκθεση της Darton Commodities, που αναφέρεται από τους Financial Times, αναμένει ότι το μερίδιο κοβαλτίου της Κίνας πρόκειται να αγγίξει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου τα επόμενα δύο χρόνια. Ο όμιλος CMOC της Κίνας είναι επί του παρόντος ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η χώρα που παρέχει το 75% της παγκόσμιας προσφοράς τώρα.

Η περιορισμένη διαφοροποίηση της προσφοράς θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τη βιομηχανία, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον περασμένο μήνα. Η Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ινδονησία εξακολουθούν να κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της κρίσιμης προσφοράς πρώτων υλών, ενώ η Κίνα είναι κυρίαρχος παίκτης στις δραστηριότητες διύλισης, σημείωσε ο IEA.

«Ο IRA βοηθά στην αποκατάσταση μέρους της παραγωγής που είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία καθαρής ενέργειας μας», είπε. "Η επιτάχυνση αυτών των μεταβάσεων μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ που παράγονται από Αμερικανούς εργαζόμενους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης