Επικαιρότητα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Εντείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα - Αριθμό Παροχής ΕΥΔΑΠ ζητά η Εφορία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Εντείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα - Αριθμό Παροχής ΕΥΔΑΠ ζητά η Εφορία
Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αποτελεί κομμάτι του δυναμικού σχεδιασμού για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα
Σε «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των λειτουργικών εξόδων των ελευθέρων επαγγελματιών προχωρεί η ΑΑΔΕ ζητώντας από όλους τους φορείς, ακόμη και από τις ΔΕΚΟ, να τους αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν στην Εφορία.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματία που έλαβε μήνυμα από την ΕΥΔΑΠ στο οποίο αναφέρεται ότι «θα πρέπει να δηλώσει την παροχή ή τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης - αποχέτευσης καταχωρούνται ως επαγγελματικό έξοδο, προκειμένου - κατ’ εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας - τα ηλεκτρονικά τιμολόγια να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ».

Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αποτελεί κομμάτι του δυναμικού σχεδιασμού για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα μπλοκάροντας την πλασματική διόγκωση των δαπανών. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπει ένα τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και το «κούρεμα» του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Η «επιχείρηση» συλλογής στοιχείων από την ΑΑΔΕ δεν σταματά στην ΕΥΔΑΠ αλλά ξεκινά από εδώ με την διαβίβαση δεδομένων για τις συναλλαγές και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες που θεωρούνται «κλειδιά» για την βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που θα επιλέγονται για έλεγχο. Ακόμα και οι πιο αθώες πληροφορίες που ανεβάζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη πλατφόρμα myDATA αποτελούν εφαλτήριο για μελλοντικές διασταυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.

Επίσης, στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Πρόκειται για έναν πακτωλό ηλεκτρονικών πληροφοριών που δεν αφήνει περιθώρια στις επιχειρήσεις να δηλώσουν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες αφού με το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου βγαίνει μπροστά στην οθόνη και η τελευταία χρήσιμη πληροφορία για το οικονομικό προφίλ.

Έτσι μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων παρελαύνουν και διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ οι συναλλαγές για περισσότερους από 1 εκατ. επιτηδευματίες που έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το ανακριτικό έντυπο Ε3. Το επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση λίστας με τους επαγγελματίες που υπήρξε σημείο αναφοράς από το σύστημα για τα έσοδα και τα έξοδα.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης