Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Energy Institute: Νέο ρεκόρ στις εκπομπές CO2, παρά το πράσινο αφήγημα - Ρυθμιστής της ελπίδας η Κίνα

Energy Institute: Νέο ρεκόρ στις εκπομπές CO2, παρά το πράσινο αφήγημα - Ρυθμιστής της ελπίδας η Κίνα
Η ανασκόπηση του 2023 δείχνει ότι ο κόσμος παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενος από τα ορυκτά καύσιμα για τις ενεργειακές ανάγκες, ακόμη και όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος συνεχίζουν την ταχεία ανάπτυξή τους.

Tα τελευταία 70 χρόνια, η BP δημοσιεύει κάθε χρόνο τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας, αποτελώντας έναν αξιόπιστο πόρο για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα.

Η BP αποφάσισε να μεταφέρει τη δημοσίευση της έκθεσης στο Energy Institute (EI) για να επιτρέψει στην ομάδα του Chief Economist, Spencer Dale να δώσει προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες του διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney για τη μετάβαση της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ρεκόρ υψηλών εκπομπών άνθρακα

Η ανασκόπηση του 2023 δείχνει ότι ο κόσμος παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενος από τα ορυκτά καύσιμα για τις ενεργειακές ανάγκες, ακόμη και όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος συνεχίζουν την ταχεία ανάπτυξή τους.

Ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια επεκτάθηκε με ρυθμούς ρεκόρ, τα ορυκτά καύσιμα διατήρησαν μερίδιο 82% της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Η ζήτηση φυσικού αερίου και άνθρακα παρέμεινε σχεδόν σταθερή με το πετρέλαιο να ανακάμπτει κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.


96.jpg



Πριν από ένα χρόνο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είχαν «τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και σχεδόν 50 χρόνια». Οι εκπομπές ήταν μόλις 0,8% χαμηλότερες από το υψηλό όλων των εποχών που καθορίστηκε το 2018. Βρίσκονται σε τροχιά να φτάσουν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2022, εκτός εάν μια ύφεση περιορίσει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Αυτό συνέβη, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,9% το 2022 σε νέο υψηλό 34,4 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων, υποδηλώνοντας έλλειψη προόδου στον περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα.Παρά την περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στον τομέα της ενέργειας, οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν ξανά. Εξακολουθούμε να οδεύουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που απαιτείται από τη Συμφωνία του Παρισιού».δήλωσε η Πρόεδρος της EI Juliet Davenport.

Σε θέση οδηγού η Ασία

Ενώ ο κόσμος δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών CO2, γιατί αυξάνονται συνεχώς και ραγδαία; Το πρόβλημα εντοπίζεται στο χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν ραγδαία τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τη ρύπανση από άνθρακα καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται. Η περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού, ειδικότερα, έχει δει εκρηκτική αύξηση στις εκπομπές άνθρακα τα τελευταία 50+ χρόνια.

Και οι λόγοι αυτής της έκρηξης είναι δυο. Πρώτον, η εξάρτηση μεγάλωσε και γιγαντώθηκε, πριν την μεγάλη ευαισθητοποίηση για τις κλιματικές επιπτώσεις. Δεύτερον, δισεκατομμύρια άνθρωποι στις πολυπληθείς αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν το βιοτικό τους επίπεδο και την κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, ενώ η κατά κεφαλήν χρήση ορυκτών καυσίμων καθυστερεί στα ανεπτυγμένα έθνη, ο αντίκτυπος των συνολικών εκπομπών δισεκατομμυρίων ανθρώπων που αυξάνει αργά την κατανάλωση οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος της αυξανόμενης παγκόσμιας παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

Οι «Top 10 χώρες» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

89_2.jpg


Μια μνημειώδης πρόκληση

Όταν οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα δεν θα μειωθούν παρά τις κλιματικές προειδοποιήσεις, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική. Η έκρηξη των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας επισκιάζει τις προσπάθειες αλλού.

Πολλές χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξάνουν τις εκπομπές τους ενώ επιδιώκουν ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Αν και οι ΗΠΑ κατέχουν τον τίτλο των περισσότερων σωρευτικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Κίνα θα ανατρέψει την πρωτιά. Επομένως, οι μονομερείς αμερικανικές περικοπές άνθρακα δεν μπορούν να κινήσουν πολύ την παγκόσμια βελόνα χωρίς τη συνεργασία της Ασίας. Ο κόσμος έχει ελάχιστες ελπίδες να περιορίσει τις εκπομπές χωρίς να αντιστρέψει την απότομη καμπύλη ανάπτυξης της Ασίας.

Αυτό από μόνο του αποτελεί μια επιβλητική τεχνολογική και διπλωματική πρόκληση. Οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην κοινή χρήση προσιτών τεχνολογιών για χαμηλές εκπομπές CO2, που θα επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να ξεπεράσουν την παραδοσιακή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Και σε αυτό η συνεργασία της Ασίας, επιτακτική και αναγκαία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης