Ενέργεια

Σε υψηλό 4 εβδομάδων οι ευρωπαϊκές τιμές LNG - Εντείνεται ο ανταγωνισμός με την Ασία

Σε υψηλό 4 εβδομάδων οι ευρωπαϊκές τιμές LNG - Εντείνεται ο ανταγωνισμός με την Ασία
Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους τον Ιούλιο σε χαμηλό 11 μηνών

 Οι ευρωπαϊκές τιμές LNG κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο με τα ισοδύναμα TTF σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, καθώς οι τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης ανταγωνίζονται για παραδόσεις με την Ασία, επηρεάζοντας τα επίπεδα εισαγωγών σύμφωνα με το Montel.

Η τιμή εκφόρτωσης για το LNG που παραδόθηκε από το πλοίο (ή DES) στη βορειοδυτική Ευρώπη για τον Σεπτέμβριο εκτιμήθηκε αργά την Πέμπτη σε 30,43 EUR/MWh μια εβδομαδιαία αύξηση 6% και η υψηλότερη από την την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Spark Commodities την Παρασκευή.

Συγκριτικά, η τελευταία αξιολόγηση της τιμής του LNG από την ρυθμιστική αρχή Acer για την Ευρώπη καθορίστηκε στα 26,92 EUR/MWh.

Η μικρή διαφορά μεταξύ των τιμών TTF και LNG ήταν αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου παραθύρου αρμπιτράζ που ευνοούσε την Ασία, δήλωσε πηγή της αγοράς LNG, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές έπρεπε να ανταγωνιστούν σε υψηλότερα επίπεδα και έχασαν κάποια ικανότητα επαναεριοποίησης.

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους τον Ιούλιο σε χαμηλό 11 μηνών εν μέσω του ανταγωνισμού με την Ασία.

Οι ασιατικές τιμές spot JKM διαμορφώθηκαν τελευταία φορά στα 34,71 ευρώ/MWh. Ο Σεπτέμβριος έκλεισε την Πέμπτη στα 34,33 ευρώ/MWh, ενώ ο Οκτώβριος παρέμεινε υψηλότερος στα 38,36 ευρώ/MWh και ο Νοέμβριος ήταν τελευταία φορά στα 44,13 ευρώ/MWh.

Οι τιμές στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αξιολογήθηκαν από το Spark την Πέμπτη σε 10,64 USD/MMbtu και 12,95 USD/MMbtu, αντίστοιχα.

Ισοτιμία TTF

Η ισοτιμία μεταξύ των τιμών LNG και TTF είναι το αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας χρονοθυρίδων επαναεριοποίησης, γεγονός που διατηρεί τη διαφορά με τις τιμές κόμβου στο ελάχιστο.

Η Ευρώπη προσφέρει λιγότερα από 0,02 USD/MMbtu ως έκπτωση για τον Σεπτέμβριο, αφού προσέφερε premium 0,06 USD για τον Αύγουστο την περασμένη εβδομάδα.

Η έκπτωση ήταν κατά μέσο όρο 0,16 USD/MMbtu τον Αύγουστο τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το ρεκόρ έκπτωσης 22,47 USD για την παράδοση Οκτωβρίου 2022.

Ωστόσο, η έκπτωση διευρύνεται σε 0,53 USD/MMbtu τον Οκτώβριο και 0,93 USD/MMbtu τον Νοέμβριο, εν μέσω προσδοκιών στενότητας το χειμώνα, δήλωσε η πηγή LNG σύμφωνα με το Montel.

Τα netbacks ευνοούν την Ασία

Εν τω μεταξύ, η μέση κερδοφορία, ή netback, της αποστολής ενός αμερικανικού φορτίου από το Sabine Pass –συμπεριλαμβανομένου του κόστους, της ασφάλισης και του φορτίου– στην Ευρώπη για ένα πλοίο που φορτώθηκε τον Σεπτέμβριο εκτιμήθηκε τελευταία σε 9,23 USD/MMbtu, σε σύγκριση με 9,97 USD/MMbtu για το Ασιατική διαδρομή μέσω της διώρυγας του Παναμά.

Τα netbacks ευνοούν την Ασία και τον Οκτώβριο, αλλά το spread μειώνεται στα 0,33 USD/MMbtu. Ωστόσο, τα netbacks αντιστρέφονται τον Νοέμβριο για να ευνοήσουν την Ευρώπη για τον υπόλοιπο χειμώνα.

Το αρμπιτράζ προς την Ασία είναι επίσης ανοιχτό μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας γύρω από τη Νότια Αφρική για τον Σεπτέμβριο, αλλά ευνοεί την Ευρώπη για το υπόλοιπο του χειμώνα.

Η Ευρώπη έχει στραφεί στο LNG για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες προμήθειες του ρωσικού αγωγού από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης