Ενέργεια

Σε ανοδική πορεία και πάλι η τιμή ηλεκτρισμού - Στην Ελλάδα η ακριβότερη της Ευρώπης

Σε ανοδική πορεία και πάλι η τιμή ηλεκτρισμού - Στην Ελλάδα η ακριβότερη της Ευρώπης

Στα 31,12 ευρώ/MWh το TTF για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου

 

Η αβεβαιότητα για την πορεία της τιμής του ηλεκτρισμού φαίνεται ότι επανέρχεται στην αγορά, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου TTF για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου επέστρεψαν χθες στα 31,12 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 8,27%.

Παρότι οι τιμές αυτές απέχουν κατά πολύ από τα υψηλά του 2022, ωστόσο προκαλούν ανησυχία για πιθανή αναζωπύρωση των αυξητικών τάσεων όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 122,52 ευρώ/MWh και ήταν η ακριβότερη στην Ευρώπη καθώς η γειτονική Βουλγαρία βρίσκεται στα 111,37 ευρώ/MWh και η Ιταλία στα 106,67 ευρώ/MWh, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οι τιμές διαμορφώνονται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh .

Παρότι ο τελικός λογαριασμός ρεύματος για τον καταναλωτή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του Ιουνίου, ο συνδυασμός της αύξησης της τιμής χονδρικής τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου μαζί με τις ανατιμήσεις που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο στα τέλη των δικτύων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ προοιωνίζουν μία αύξηση στον τελικό λογαριασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.

Πως διαμορφώθηκαν οι τιμές

Προς το παρόν πάντως και σύμφωνα με την έκθεση της ΗΕΡΙ για τις τιμές του ρεύματος σε 33 ευρωπαϊκές πόλεις τον Ιούλιο, η τιμή στην Αθήνα (που είναι ίδια για όλη τη χώρα), συμπεριλαμβανομένων των λοιπών χρεώσεων (δίκτυα, φόροι κλπ) διαμορφώθηκε στα 24,08 σεντς/Kwh, κάτω από τα 29,93 σεντς/KWh, που ήταν ο μέσος όρος 15 ευρωπαϊκών χωρών.
Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, τα ευρωπαϊκά τιμολόγια ρεύματος εμφανίζουν μία πτώση 6% αλλά σε σχέση με τον Ιούνιο παρουσιάζουν μία ελαφρά άνοδο 2%. Ωστόσο η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις που εμφάνισαν οι τιμές σε ορισμένες χώρες, οι οποίες απέσυραν τα μέτρα στήριξης.
Μία άλλη σημαντική αλλαγή που έφερε η κρίση είναι η ανακατάξη ανάμεσα στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος και στα κυμαινόμενα.

Πριν από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τη μελέτη της ΗΕΡΙ, τα σταθερά τιμολόγια και τα κυμαινόμενα είχαν παρεμφερείς τιμές με τα σταθερά τιμολόγια να είναι λίγο φθηνότερα, καθώς μετρίαζαν το ρίσκο για τον προμηθευτή.
Μετά την κρίση, οι όροι έχουν αντιστραφεί. Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, όπου είναι διαθέσιμα -καθώς σε αρκετές χώρες οι προμηθευτές σταμάτησαν να τα διαθέτουν από τις αρχές ή από τα μέσα της κρίσης- τώρα τείνουν να είναι υψηλότερα από τα κυμαινόμενα τιμολόγια, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, με πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης