Ενέργεια

Platts: «Mοχλός» για ρεκόρ ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη ο TurkStream - Προμήθειες 1,29 Bcm τον Ιούλιο

Platts: «Mοχλός» για ρεκόρ ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη ο TurkStream - Προμήθειες 1,29 Bcm τον Ιούλιο
Οι συνολικές ροές ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη -- εξαιρουμένης της Μολδαβίας -- έφθασαν τα 2,28 Bcm τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο παραδόσεων μέσω αγωγών από τον Δεκέμβριο του 2022

Οι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη έφθασαν σε υψηλό επτά μηνών τον Ιούλιο, λόγω των παραδόσεων ρεκόρ μέσω του αγωγού TurkStream, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από την S&P Global Commodity Insights.

Το σημείο μέτρησης Sudzha στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και ο αγωγός TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα είναι οι μόνες οδοί που λειτουργούν για τη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι συνολικές ροές ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη -- εξαιρουμένης της Μολδαβίας -- έφθασαν τα 2,28 Bcm τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο παραδόσεων μέσω αγωγών από τον Δεκέμβριο του 2022. Παρά την αύξηση, οι προμήθειες από τη Ρωσία παραμένουν ιστορικά χαμηλές και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές στην πρόσφατη μηνιαία κορύφωση λίγο κάτω από τα 10 Bcm τον Μάρτιο του 2022.

Οι προμήθειες στην Ευρώπη μειώθηκαν σταδιακά έως το 2022, λόγω παύσης των παραδόσεων μέσω των αγωγών Yamal-Europe και Nord Stream.

541.jpg

 

Στα ψηλά ο TurkStream

Οι προμήθειες μέσω TurkStream στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν έντονα τον Ιούλιο, φτάνοντας σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ 1,29 Bcm, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το προηγούμενο μηνιαίο επίπεδο ρεκόρ ήταν 1,28 Bcm τον Δεκέμβριο του 2021. Οι ροές μέσω του TurkStream στο σημείο εισόδου Strandzha 2 στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας ήταν κατά μέσο όρο 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα τον Ιούλιο και έφθασαν στο ανώτατο όριο σχεδόν 46 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στις 14 Ιουλίου!

Δύο από τους κύριους δικαιούχους φυσικού αερίου που αποστέλλεται στην Ευρώπη μέσω του TurkStream ήταν η Ουγγαρία και η Σερβία, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν σχετικά στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η ρωσική Gazprom δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ουγγαρία το 2023.

Η Ουγγαρία υπέγραψε 15ετή συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2021 με την Gazprom για την προμήθεια 4,5 Bcm/έτος φυσικού αερίου, αλλά επίσης εισήγαγε πρόσθετους όγκους ρωσικού φυσικού αερίου τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους πέραν των συμβατικών ποσοτήτων, καθώς προσπαθούσε να διασφαλίσει την ασφάλεια προσφοράς ενόψει του χειμώνα που πέρασε. Το ρωσικό αέριο μέσω του TurkStream μπορεί επίσης να παραδοθεί στη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η αποθήκευση της Ουκρανίας

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ είναι ήδη πλήρεις περισσότερο από 85%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και θα μπορούσαν να συμπληρωθούν πολύ πριν από την έναρξη του χειμώνα, φέρνοντας στο παιχνίδι την πλεονάζουσα χωρητικότητα αποθήκευσης της Ουκρανίας. Η Ουκρανία διαθέτει συνολικά περίπου 31 Bcm υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτη. Στις 27 Ιουλίου, ο επικεφαλής της εταιρείας αποθήκευσης UkrTransGaz είπε ότι οι ξένες εταιρείες συνέχισαν να «ενεργοποιούν» την έγχυση φυσικού αερίου σε χώρους αποθήκευσης της Ουκρανίας. «Αυτή τη σεζόν προσφέρουμε στους ξένους πελάτες μας περισσότερα από 10 Bcm για αποθήκευση φυσικού αερίου και τα τιμολόγια αποθήκευσης αερίου δεν θα αλλάξουν μέχρι το τέλος του 2024», δήλωσε ο Roman Malyutin.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης