Ενέργεια

Politico: Γιατί τα κριτήρια ESG δεν δημιουργούν αντικίνητρα για τα ορυκτά καύσιμα

Politico: Γιατί τα κριτήρια ESG δεν δημιουργούν αντικίνητρα για τα ορυκτά καύσιμα
Εταιρείες και επενδυτές συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς να αντιμετωπίσουν θέματα όπως οι κλιματικές επιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίας, η ποικιλομορφία
Παρά τις αντιδράσεις και την οργή ενάντια στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές επενδύσεις και τις επενδύσεις διακυβέρνησης, οι προσπάθειες να παρασυρθούν οι εταιρείες μακριά από αυτές δεν σημειώνουν μεγάλη πρόοδο με τους επενδυτές.
Πενήντα δύο ψηφίσματα μετόχων κατά της ESG κατατέθηκαν φέτος, δημιουργώντας μια πενιχρή υποστήριξη 2,4% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Proxy Preview, μια συνεργασία μεταξύ των As You Sow, του Sustainable Investments Institute και του Proxy Impact.
esg1.JPG
«Η ESG συνεχίζει να εμφανίζεται στις εκστρατείες ορισμένων υποψηφίων για προεδρία, ωστόσο, και οι αντίπαλοί της μπορούν να αντλήσουν από ένα βαθύ δοχείο χρηματοδότησης για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών διαφορών», ανέφερε η έκθεση.

«Αυτό που παραμένει απολύτως σαφές είναι ότι οι κεφαλαιαγορές θα συνεχίσουν να εξετάζουν μετρήσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής και ρυθμίσεις εταιρικής διακυβέρνησης στη διαχείριση επενδύσεων και την εταιρική πολιτική».
Ταυτόχρονα, η υποστήριξη των μετόχων για ψηφίσματα που ευνοούν τη μεγαλύτερη προσοχή σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μειώθηκε επίσης φέτος, καθώς εταιρείες και επενδυτές συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς να αντιμετωπίσουν θέματα όπως οι κλιματικές επιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίας, η ποικιλομορφία, ενώ υπάρχει ισχυρή αντίσταση στα ορυκτά καύσιμα για τα οποία δεν δημιουργούν αντικίνητρα.

Μόλις οκτώ από τις 335 προτάσεις που συνδέονται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα συγκέντρωσαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας — σε σύγκριση με τρεις δωδεκάδες τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Η υποστήριξη για τέτοιες προτάσεις μειώθηκε κατά μέσο όρο κάτω από το 25%, συνεχίζοντας την πτώση που ξεκίνησε πέρυσι αφού κορυφώθηκαν στο 33,8% το 2021.

Οι υποστηρικτές απέσυραν 223 προτάσεις προτού περάσουν στις ψήφους των μετόχων, ως επί το πλείστον σε αντάλλαγμα για τη δράση της εταιρείας, μια σημαντική μείωση από τα 275 ψηφίσματα που αποσύρθηκαν πέρυσι.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει να εξετάζει κριτικά τις εταιρικές προσπάθειες να αποκλείσουν προτάσεις από τα ψηφοδέλτια: Μόλις 44 παραλήφθηκαν ως απάντηση στις «προκλήσεις χωρίς δράση» φέτος σε σύγκριση με 39 πέρυσι.

Η μείωση της υποστήριξης για ψηφίσματα με επίκεντρο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
Ακόμη και με αυτές τις προτάσεις να αυξάνονται σε 144 καταθέσεις - τη μεγαλύτερη κατηγορία του 2023 με τρεις φορές περισσότερες ψήφους από το 2021 - αυτά τα ψηφίσματα έλαβαν υποστήριξη μόλις 22% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με περισσότερο από 50% το 2021.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το κλίμα, 10 προτάσεις που επικεντρώθηκαν στη δημοσιοποίηση απέδωσαν καλύτερα από οκτώ σχετικά με τους περιορισμούς στις χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες, λαμβάνοντας υποστήριξη 27% και 8% κατά μέσο όρο, αντίστοιχα. Οι μέτοχοι ψήφισαν επίσης ψηφίσματα σχετικά με τη φυλετική δικαιοσύνη, την αναπαραγωγική υγεία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο τελευταίο, οι ελεγκτές της πολιτείας και της πόλης της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια για τα εσωτερικά συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Οι επενδυτές έδωσαν 52% υποστήριξη στα Starbucks σε αυτήν την κατηγορία, κάτι που είναι αξιοσημείωτο δεδομένου των καταγγελιών κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης που επιβλήθηκαν εναντίον της εταιρείας.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης